Church of Light

日本キリスト教団 茨木春日丘教会

Church of Light
Autor: Tadao Ando
Adresa: 4-3-50, Kita-kasugaoka, Ibaraki, Japonsko
Projekt:1987-88
Realizace:1989-90
Užitná plocha:113 m2
Zastavěná plocha:113 m2
Plocha pozemku:839 m2


Malý křesťanský kostel vytvořený z hedvábně hladkého betonu je skromně zasazen do tichého prostředí obytné čtvrti na předměstí Osaky. Místní křesťanské centrum se skládá ze dvou pravoúhlých objemů, které jsou oba protnuty pod úhlem 15 stupňů volně stojícími betonovými zdmi. Prvním z objemu je kostel, do něhož se člověk dostává nepřímo proklouznutím mezi dvěma protnutými zdmi. Druhý objem, přistavěný v roce 1999, tvoří nedělní škola.
Prostor kaple je definován světlem, silným kontrastem mezi světlem a stínem. Světlo do kaple vstupuje z otvoru vyříznutého ve zdi za oltářem. Okno ve tvaru kříže probíhá přes celou zeď od podlahy ke stropu, ode zdi ke zdi a dokonale lícuje se spárami v betonu. Zároveň vytváří duchovní obraz plovoucí na betonové zdi. Světlo přichází také odtam, kde hmotu kaple prořezává volně stojící betonová zeď. Úzké pruhy prostupujících paprsků putují během dne tmavým interiérem. Temnota kaple je dále posílena tmavou a hrubou texturou prkenné podlahy a lavic, které byly postaveny ze dřeva sloužícího původně při stavbě kaple jako lešení.
Hladké a světle zbarvené dřevo v interiéru nedělní školy stojí v kontrastu proti tmavé kapli. Objem nedělní školy odkrývá výšku stropu přes dvě patra s mezaninem, kde se nalézá malá kuchyně, stůl a lavice užívané při společných setkáních.
V nedělní škole byste také mohli najít světlo vstupující do prostoru v místě protnutí objemu se samostatně stojící betonovou zdí. Celý prostor tu ožívá nejen proměnným světlem, ale také dětským zpěvem, zvuky klavíru, dospělými bavícími se po nedělní bohoslužbě a smíchem.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Smidek rules
Pavel Nasadil
24.10.12 05:50
Japonská cesta byl hlavně po Andovi...
Petr Šmídek
24.10.12 09:12
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Tadao Ando