Horská chata Niesen

Horská chata Niesen


Projekt chce pomocí rozdílných postupů propůjčit Niesenu nový a soudobý výraz. Koncept byl ovlivněn stavebními, gastronomickými a strategickými požadavky, které navzájem propojuje.
Alpy vznikly před miliony lety, to znamená dlouho před prvním člověkem. Zásahy do horských oblastí mají proto být „jemné“ a mají mít před nimi respekt. Navrhujeme postavit terasu, která se hory jen lehce dotýká.
Nové součásti stojí se svými jasnými geometrickými formami v kontrastu k přirozeným horským oblastem. Zásah člověka je jasně čitelný. Terasy zdůrazňují vybrané místo a jsou symbolem lidských aktivit.
Na tomto místě je do scény jakoby vloženo jedinečné okolí.
Terasa sestává z dřevěné podlahy a lehké, transparentní budovy. Tyto budovy jsou chráněny před účinky větru a počasí. Jsou koncipovány buď podle funkce jako jednoduchý úkryt nebo jako plnohodnotná budova.
Koncept osvětlení, který doprovází systém cest na vrchol, je vložen jednak jako reakce na mlhavé dny a ukazuje do údolí také sotva jistou přítomnost aktivit na vrcholu.
Z respektu k budově z r. 1856 jsme postavili novou hmotu vedle stávající a prostorově tak uzavřeli terasu. Masivní horský dům se svou terasou zůstává v popředí, nová lehká a transparentní budova se prosazuje jako část souboru.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Neuvěřitelná krása
Jan Růžička
23.10.06 10:03
ajajaj
robert
23.10.06 11:05
zobrazit všechny komentáře