London Metropolitan university, Graduate Centre

London Metropolitan university, Graduate Centre
Adresa: 166-220 Holloway Road, Londýn, Velká Británie
Soutěž:2001
Realizace:2002-04
Užitná plocha:650 m2
Náklady:5 500 000 Euro


„Dům tvoří tři protínající se hmoty, které navenek zdůrazňují provozní vztahy uvnitř: první z nich vytváří spojení mezi veřejností, novostavbou a univerzitou v pozadí, další hmota je spojnicí univerzity s městem a poslední hmota zapojuje budovu do kontextu ulice Holloway Road. Malé náměstí zdůrazňuje a poutá na vstupní část.
Stavba je celá oděna do reliéfních nerezových ocelových panelů vytvářejících jasné a stále se měnící plochy. Okna jsou pojatá jako velké geometrické zářezy poskytující zesílené denní světlo do kavárny, chodeb a seminárních místností. Vnitřní prostory jsou jednoduché, výrazné a poskytují univerzální využití pro různé události.”




Absolventské centrum v areálu London Metropolitan University (dříve University of North London) je první stálou stavbou Daniela Libeskinda v Londýně. Předtím na několik měsíců postavil v Kensingtonských zahradách letní pavilon pro Serpentine Gallery. Obě tyto drobné stavby jsou však pouhou předehrou k projektu na rozšíření Victoria & Albert Museum, který zvítězil v soutěži v roce 1996. Odvážnou statiku V&A Museum zaštítil Cecil Balmond, takže to vázne jen po finanční stránce.
Libeskindova přístavba univerzitního campusu leží na rušné komunikaci v severozápadní části Londýna. Nejde o příliš prestižní školu, ale i ta se snaží zaplnit svůj areál kvalitní architekturou. Brutalistní věž z roku 1966 změkčil před pěti lety svojí přístavbou Rick Mather a v březnu minulého roku se otevřela nová část pro postgraduální studenty od Daniela Libeskinda. Libeskind, jako nemnoho dalších architektů, vyrábí svými neobvyklými stavbami a příběhy k nim ikony a orientační body pro široké okolí. Také projekt pro LMU doprovází příběh, který autor nazval Orion: tři protínající se hlavní hmoty jsou sestaveny do tvaru souhvězdí Orion, které je „kosmickým znamením severní oblohy” (v té době se škola jmenovala University of North London). Čas ukáže, jestli se Libeskindův jazyk (okna a dveře nepravidelných tvarů, bortící se stěny) hodí i na typologii škol.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Daniel Libeskind