Rodinný dům s ordinací manželů Šillerových

Rodinný dům s ordinací manželů Šillerových
Adresa: Kollárova 1701, Beroun, Česká republika
Projekt:2003-04
Realizace:2004-05
Užitná plocha:367 m2
Obestavěný prostor:1772 m3


Situace: rozparcelované pole s rodinnými domy v návaznosti na starší zástavbu obdobného charakteru.
Zadání: rodinný dům s pediatrickou ordinací a garáží na malou rohovou parcelu (700 m²).

Relativně k velikosti pozemku a jeho situaci byl požadován velký stavební objem.
Navržené objekty tvoří bariéru, která vymezuje nevelkou intimní zahradu s terasami. Tyto jsou přímo přístupné z obytných prostor a z otevřené verandy.
Na straně přivrácene k ulici je prostor pro dětské hřiště. To je volně přístupné z ulice (dům není oplocen) a má přímou vazbu na čekárnu s hernou.
Celá střecha garáže s verandou slouží jako terasa, která podstatně zvětšuje venkovní obytný prostor a je přístupná z patra.

Jsou zde dva objekty odlišné funkčně i konstrukčně. Objekt domu s ordinací (zděný s dřevěným obkladem) a objekt garáže s verandou (ocelový skelet s cemontotřískovými výplněmi).

Z garáže je možné projít suchou nohou přes verandu a spojovací krček do obytné části domu. Otevřená veranda je komunikačním uzlem a prostorem pro venkovní společenské akce.
V přízemí se nachází velký obytný prostor s kuchyní a příslušenstvím: technická místnost (kotel, prádelna), šatna a toaleta. Třetina přízemí je věnována ordinaci s čekárnou a hernou.
Patro je do budoucna připraveno pro rozdělení na dvě části oddělené halou. V první části je dětský pokoj s koupelnou a komorou. Velký pokoj je připaven pro rozdělení na dva nezávislé pokoje. Je ho také možno využívat jako samostatnou obytnou jednotku. Koupelna je vybavena shozem prádla. V druhé části patra se nachází ložnice, pracovna (alt. druhá ložnice), koupelna a šatna.

Objekt obytné části s ordinací je zděný s železobetonovými stropy (filigrány).
Obklad je z tlakově impregnovaného smrkového dřeva a kryje tepelnou izolaci z minerální vlny.
Plochá obrácená střecha je připravena nést vegetační vrstvu.
Podlahy jsou většinou z lamel s vrchní vrstvou z kaučukovníku, část podlah (koupelny, wc, ordinace) je pokladena keramickou dlažbou.
Dřevěná okna. Otočné dveře s jasanovou dýhou v ocelových zárubních výška (2250 mm). Posuvná dveřní křídla zavěšená na kolejnicích pod stropem.
Ocelové schodiště s nášlapnou vrstvou z kaučukovníku na dřevěných lamelách.
Ekonomický plynový kondenzační kotel. Kombinace podlahového vytápění s nástěnnými konvektory a konvektory v šachtách. Vytápění pomáhá krb s vložkou umožňující zároveň otevřené ohniště.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
foto
kubik
03.12.05 02:57
další foto
nekubik
11.10.06 11:25
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Alena Hýblová, Roman Koranda