Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vrátnice pro posádky Letiště - Praha

Autor: Jiran Kohout architekti
Adresa: Letiště, Ruzyně, Praha, Česká republika
Náklady: 7 500 000 CZK Realizace: 01/2005
Užitná plocha: 140 m²

Stavba se nachází na rovinném pozemku letiště Praha Ruzyně, v blízkosti velké hmoty letištního terminálu Sever 1. Navržený objekt nahradil objekt vrátnice č.12. Jde o solitérní objekt obklopený dopravními, manipulačními a oddělujícími zelenými plochami areálu letiště Ruzyně. Stavba svým charakterem, materiálovým a konstrukčním řešením odpovídá ostatním malým utilitárním stavbám v areálu letiště. Crewgate slouží pro pasové a celní odbavení a bezpečnostní kontrolu posádek letadel. Posádky jsou ke kontrole přiváženy malými autobusy z vnitřní i z vnější strany letištní plochy. Pro manipulaci, otočení a provozní odstavení těchto vozidel jsou v okolí posádkové vrátnice navrženy odpovídající zpevněné plochy. Jsou zde také parkovací stání služebních vozidel dle požadavků uživatele.
Budova posádkové vrátnice je jednopodlažní, nepodsklepený samostatně stojící objekt o celkových rozměrech 16.7 x 11.0 m. Hlavní kubická hmota o vnějších rozměrech 12.8 x 6.7 m a výšce 4.8 m je obklopena menšími hmotami - obslužnými prostory s výškou atiky 3.3 m. Budova má ploché spádované střechy, hlavní hmota má zastřešení s extenzivní zelení. Dle stavebního zákona jde o stavbu jednoduchou. Objekt je součástí oplocení oddělující modrou a červenou bezpečnostní zónu letiště (s bránou vedle budovy vrátnice).
Dispozice je organizována okolo dvou hlavních provozních os - směrů průchodu posádek budovou směrem na letištní plochu a z letištní plochy. Mezi těmito cestami jsou umístěny přepážky policie, celní správy a kontrolní místnost, které slouží současně pro oba směry. Směr „dovnitř“ je navíc opatřen ještě bezpečnostní kontrolou. Doplňujícími prostory jsou toalety, kuchyňka, prostor pro kotel a výlevku a technická místnost.
Hlavní hmota je navržena vyšší, což odpovídá významu prostor a také umožňuje přirozené osvětlení prostor uprostřed dispozice. Hlavní hmota je bez vnitřních podpor je tak zachována variabilita prostoru vzhledem k možným budoucím úpravám provozu.
Kompozičně a výtvarně je působení objektu založeno na kontrastu transparentního povrchu hlavní hmoty (žárovězinkovaný tahokov), oproti menším hmotám „přístavků bez oken (hliníkové lamely v přírodní barvě). Tahokov zabraňuje přehřívání interiéru a zajišžuje přiměřenou „míru intimity“ prostor, kde probíhá odbavení.
Kovově šedo-stříbrný plášž budovy reaguje na barevnost a materiálové řešení okolních objektů. Pohledově exponovaná střecha hlavní hmoty je ozeleněna. Vzduchotechnické jednotky a rozvody na střeše mají přírodní kovové povrchy.
Vzhledem k požadavku investora na provedení stavby v co nejkratším období (realizace stavby v zimním období) byl konstrukční systém navržen tak, aby byly minimalizovány mokré procesy.

Literatura

Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 12.11.05
Návštěvnost: 48933 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.