Administrativní budova Pixel

Pixel siedziba Grupy Allegro

Administrativní budova Pixel
Spoluautor: Ultra Architects
Spolupráce:Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski
Adresa: Grunwaldzka 182, Poznaň, Polsko
Investor:Garvest Sp. z.o.o.
Realizace:2012
Užitná plocha:27650 m2
Zastavěná plocha:2830 m2
Obestavěný prostor:110230 m3


Budova Pixel je první z celkem pěti sedmipodlažních budov, které budou utvářet ucelený kancelářský komplex v ulici Grunwaldska v Poznani. Komplex jednoduchých budov má neutrální urbanistický charakter. Kolmé uspořádání budov v něm umožňuje jednotlivým objektům existovat jako autonomní části až do dokončení celého komplexu. Zároveň je komplex uspořádán tak, že umožňuje jeho další vývoj v budoucnosti. Rozdělení na vnější a vnitřní zóny se odráží v architektuře budovy Pixel. Její hmota je horizontálně rozdělena do čtyř částí – přízemí a tří dvoupodlažních kancelářských prostor. Stavební úseky tak vytvářejí kaskádový systém – jsou postupně předsunuty a vybíhají do obou stran.
Neobvyklý skleněný exteriér budovy má dvě odlišné tváře – zatímco severní fasáda budovy je jednoduchá, hladká a decentní, směrem na jih se skládá ze šachovnicově rozehraných kostek. Volný prostor mezi těmito kostkami je vyplněn vegetací a dřevěnými prvky. Střešní zahrada pak potvrzuje ekologické směřování investora.
Budovu charakterizují dvoupodlažní lodžie přivádějící dostatek světla i do zadní částí administrativních ploch. Kontrast ke skleněné fasádě tvoří neošetřené dřevěné plochy, které umožňují přirozené stárnutí. Ze střídmého pojetí hlavního průčelí se vymyká jen asymetrické umístění vchodu.
Budova Pixel je moderní, z architektonického hlediska originální a funkční budovou. Je jednou z nejzajímavějších architektonických struktur postavených v Poznani v posledních letech. Celý projekt je veden s velkým důrazem na moderní tendence ve vývoji současných administrativně provozních budov, s ohledem na flexibilitu, šetrnost k životnímu prostředí a energetické úspory.
JEMS
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od JEMS Architekci