Sídlo spořitelny Middelfart

Sídlo spořitelny Middelfart
Autor: 3XN
Adresa: Havnegade 21, Middelfart, Dánsko
Investor:Trekantens Ejendomsselskab A/S
Realizace:2010
Užitná plocha:5000 m2


Spolupráce: Kim Herforth Nielsen, Jens Henrik S. Birkmose
Zahradní architekt: Schønherr Landskab

Díky nezaměnitelné střešní krajině se sídlo spořitelny v dánském městě Middelfart na ostrově Fyn/Funen dostalo na architektonickou mapu a současně poskytlo místním občanům nový veřejný prostor. Jedinečnou střechu tvoří osmdesát tři hranolových světlíků. Objekt se snaží vizuálně propojit s přilehlým přístavem, ale také hmotově začlenit do stávající městské struktury dřevěných domů. Střecha je uzpůsobena tak, aby se srze světlíky nabízel dokonalý výhled na záliv Lillebælt a současně přitom bránit přímému slunečnímu záření. Pod jednou společnou střechou jsou kolem centrálního náměstí rozmístěny různé funkce jako knihkupectví, kavárna, realitní makléř a pokladna. Ve výsledku se budova proměnila v veřejný prostor k neformálnímu setkávání.

Ikonické prostředí pro klíčovou instituci
Spořitelna Middelfart je stěžejní institucí ve městě Middelfart na ostrově Funen v Dánsku. Spořitelna si přála vybudovat své nové ústředí, které by zároveň poskytlo místním občanů nový veřejný prostor jakož i novou architektonickou ikonu města i spořitelny.

Dramaticky ztvárněná střecha s trvale udržitelnými prvky
Charakteristickým prvkem je dramaticky ztvárněná střecha plnící hned několik funkcí. 83 světlíků definuje celkovou geometrii stavby i její nezaměnitelný vzhled. Světlíky umožňují přímý výhled na vodní hladinu a současně stíní před přímým slunečním zářením. Pracovní prostředí je vylepšeno pomocí ekologicky ohledných a trvale udržitelných funkcí, jako je přirozená ventilace a zapojení nejnovějších technologií v oblasti energeticky účinného vytápění a chlazení, což usnadnilo energetické úspory ve výši 30 – 50%.

Veřejné místo ke společnému scházení
V přízemí domu se kolem centrálního náměstí nachází knihovna, kavárna, realitní makléř, bankovní pokladna, což podněcuje neformální schůzky v poloveřejném prostoru. Pracovní místa bankovních úředníků se nachází na otevřených terasách ve vyšších poschodích, kterou jsou vzájemně propojené širokými schodišti a rovněž podporují interakci a neformální schůzky o přestávkách.
3XN
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 3XN