Newport Street Gallery

Newport Street Gallery
V říjnu 2015 byla v londýnské čtvrti Vauxhall otevřena soukromá galerie Damiena Hirsta představující díla z jeho uměleckých sbírek. Hirst původně zakoupil v roce 2005 neogotickou usedlost Gloucestershire, kde postupem času shromáždil více než 3000 uměleckých děl, ale pro jejich představení veřejnosti potřeboval dostupnější místo, což se mu nakonec poštěstilo, když ve čtvrti Vauxhall pořídil trojici památkově chráněných průmyslový objektů z viktoriánského období, které původně sloužily jako truhlárna k výrobě kulis a malování divadelních scén. Tyto domy byly za druhé světové války během německých náletů značně poničeny a později přestavěny na dílny.
Rekonstrukcí a dostavbou Newport Street Gallery byl pověřen londýnský ateliér Caruso St John. Ke stávající trojici historických domů přibyly na obou koncích nové galerijní objekty, které však fasádou z režného zdiva a shedovou střechou ctí původní charakter zástavby. Výsledná koláž pěti domů s rozličnými fasádami i tvary střech ve výsledku působí harmonicky. Domy jsou vzájemně propojeny čtveřicí skulpturálně ztvárněných schodišť. Galerii tvoří šest místností (největší sál má výšku 11 metrů) o celkové rozloze 3500 m². Kromě výstavních prostorů se v galerii nachází také restaurace a administrativní zázemí.
Dlouhodobým cílem galerie a jejího hlavního kurátora Damiena Hirsta je podělit se o sbírky s co nejširším publikem, a proto je vstup zdarma.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Trocha poezie
Vích
18.05.19 11:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Caruso St John Architects