Rekonstrukce rodinného domu Klánovice

Rekonstrukce rodinného domu Klánovice
Projekt:2013
Realizace:2015
Užitná plocha:134 m2
Zastavěná plocha:148 m2
Plocha pozemku:508 m2


Původní domek byl postaven roku 1999 na pozemku, který byl oddělen ze sousední zahrady. Noví majitelé od začátku počítali s tím, že jej budou muset přestavět, aby lépe vyhovoval jejich potřebám.
Bylo zejména zapotřebí zcela změnit vnitřní dispozici přízemí, tak aby mohl vzniknout velkorysý obytný prostor s kuchyňským koutem, orientovaný na jih do zahrady. V rámci prav vnitřního rozvržení bylo přeřešeno i vstupní zádveří, hala a wc. Původní ocelové schodiště bylo vyměněno za nové dřevěné. V podkroví byla zrekonstruována koupelna a WC.
Dům byl zvenčí očištěn od vstupního přístřešku na severu a balkonu na jihu. Cca 1/3 oken byla přeformátována či zcela nově vybourána. Byla přistavěna terasa s dřevěnou pergolou v návaznosti na obytný prostor, přístupná dvojicí posuvných dveří. Také byl vybudován přístřešek pro auto, jehož konstrukce zároveň vytváří kryté závětří před vstupem do domu a navíc integruje malou kůlnu. Vzhledem ke stísněným podmínkám tato kůlna tvoří zároveň hranu pozemku a plynule přechází v nové dřevěné oplocení pozemku směrem do ulice. V rámci její fasády jsou skryté původní nevzhledné pilířky měření plynu a elektřiny. Nové venkovní prvky přísně respektovaly stávající stromy.
V rámci stavebních úprav byly vyměněny všechny dveře, okna, podlahy a obklady. Dům byl zateplen a opatřen novou šedou fasádou. V rámci jejího řešení byly pečlivě ošetřeny detaily návazností u soklu, střechy a štítu budovy. Byly zkráceny extrémně dlouhé přesahy krokví a vyměněna střešní krytina. Celkově dům získal moderní vzhled. Nové venkovní prvky tesařských konstrukcí jsou ponechány v přírodní barevnosti a opatřeny transparentní lazurou.
Rekonstrukcí prošly i domovní instalace, byl osazen nový úsporný plynový kotel, upraveny rozvody vody, kanalizace a elektřiny. Také byla vybudována šachta pro vsakování dešťové vody.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Ondřej Tuček