Rekonstrukce domu typu Okál

Rekonstrukce domu typu Okál
Projekt:2014
Realizace:2017
Zastavěná plocha:184 m2
Plocha pozemku:1000 m2


Návrh vychází z omezeného rozpočtu na stavbu. Hlavním motem návrhu je sjednocení nesourodých prvků domu. Tento koncept je aplikován jak v exteriéru, tak v interiéru. Obytný prostor je otevřen až k hřebeni, je prosvětlen novými vikýři a jeho stěny, stropy i podlaha jsou obloženy vzhledem k faktu, že dům je dřevostavba, borovicovou překližkou. Místnosti se zvýšeným nárokem na užívání (koupelna, kuchyně) jsou navrženy z bezúdržbových materiálů a v monochromatickém provedení.

Původní dům katalogového typu okál byl postaven v sedmdesátých letech minulého století. Produkce tohoto typu domu probíhala masově – jednalo se totiž o jeden z mála typových domů dostupných v socialistickém Československu.
Vzhledem k omezenému rozpočtu nedošlo při rekonstrukci k žádným podstatným stavebním změnám. Hlavním motem návrhu se proto stalo sjednocení výrazu jednotlivých nesourodých prvků. Tento koncept byl aplikován jak na interiér, tak i na exteriér budovy.
Návrh se zaměřil zejména na přeměnu podkroví. Přidané světlíky a stropy otevřené do štítu zajistily v interiéru více světla a prostoru. Prostor byl dále rozdělen na denní a noční část. Hlavní otevřený obývací prostor se rozprostírá mezi kuchyní na jedné straně a domácím kinem na druhé – vzájemně propojené velkou jídelnou. Noční část sestává z ložnice a šatny. Noční a denní část propojuje chodba, která vede rovněž do koupelny. Přízemí a suterén zůstaly bez zásahů.
Zdi a stropy interiéru jsou obloženy borovicovou překližkou pro zdůraznění dřevěné konstrukce domu. Podlaha je vyrobena z borovicových prken, tak aby ladila s materiálem stěn. Prostory s většími požadavky na údržbu, jako je kuchyň a koupelna, jsou navrženy v bezúdržbových materiálech s monochromatickou barevností.
Exteriér je sjednocen do elegantní bílé barvy s omítnutými zdmi a plechovou střechou, která sbližuje původně rurální charakter domu s jeho městským okolím. Dům je izolován minerální vlnou pro zajištění současných tepelných požadavků.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Nejhezčí Okál
Lucie
28.12.17 11:40
uchycení překližky
hemenex
29.12.17 02:00
decentné
arch. Jánoš
09.01.18 10:02
velmi pěkné
Pavel Hlavizna
11.01.18 09:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Pavlíček Hulín architekti