Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila v Záhorských sadoch

Autor: Pokorny architekti s.r.o. | Pavol Pokorný
Spolupráce: Bjorn Kierulf | CREATERRA, Tomáš Ružiak, Patrícia Botková
Adresa: Záhorská Bystrica, Slovensko
Projekt: 2016 Realizace: 2017
Užitná plocha: 320 m² Zastavěná plocha: 310 m²


Pozemok v novovznikajúcej vilovej štvrti na okraji Bratislavy má mierny sklon na východ a výhľad na lesy na juhu. Architektonický koncept domu je jednoduchý - všetko dôležité, čo sa deje v dome, má kontakt s južným exteriérom a horizontom záhrady. Centrálna pozícia obytnej časti (so šesť metrovou výškou) a samostatnej kuchyne je obkolesená na severe technologickými priestormi domu, na východe spálňou a pracovňou, na západe garážou. Na poschodí sú dve hosťovské izby s hygienickým zázemím. Je samozrejmosťou, že benefity energeticky úsporného staviteľstva sú integrálnou súčasťou uvažovania o architektúre a základom každého konceptu ateliéru Pokorny architekti. K bezduchosti lineárnej "krabice s oknami na juh" má však dom ďaleko vďaka sofistikovane navrhnutým riešeniam. Južná fasáda je po celej dĺžke prekrytá tri metre hlbokým gánkom poskytujúcim plnohodnotný krytý priestor na pomedzí interiéru a záhrady. V mieste kontaktu gánku s kuchyňou a jedálňou je gánok hlboký až šesť metrov a jeho sklenená strecha tvorí svetelný difúzer priamo oproti hlavnému vstupu do domu zo severnej strany. Exteriérová presklená strecha má horné roletové pritienenie a vetracie polia. Šesť metrov vysoký audio priestor je sekundárne prisvetlený bazilikálnym spôsobom, takže napriek hlbokému gánku na juhu nie je obytný priestor ochudobnený o denné osvetlenie, eliminácia priameho slnečného žiarenia je vítaným nielen architektonickým ale aj stavebnotechnickým efektom. Rozhodujúcim prvkom tvoriacim základný pocit v dome je spoločné rozhodnutie architekta a investorov postaviť celý dom ako montovanú drevostavbu. Konštrukčný systém Lignotrend s integrovaným akustickým stropom v prevedení masívny dub natural a prirodzené svetlo vytvárajú v dome vynikajúcu akustiku a nenapodobiteľnú atmosféru. Povrchová úprava fasád je v bielej omietke a kanadskom cédri. Mikroklímu obohacuje s biojazierko na kontakte s gánkom a záhradou. Zdrojom tepla a chladu sú dva geotermálne vrty. Dom má podlahové vykurovanie a stenové chladenie. Je výbornou správou, že dom funguje výborne aj bez technológií pomocou pasívnych prvkov, o čom sa bolo možné presvedčiť už počas výstavby v letných mesiacoch, keď v dome bola aj bez zapojenia technológií mimoriadne príjemná klíma vďaka pasívnemu tieneniu a priečnemu komínovému prevetrávaniu.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 08.11.17
Návštěvnost: 9146 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.