Vestavba do historické průmyslové haly

Vestavba do historické průmyslové haly
Hlavní dodavatel:Lumber, s.r.o.
Adresa: Osada Perná 290, Lysice, Česká republika
Investor:Tomáš Reichel
Realizace:12.2012
Zastavěná plocha:230 m2
Obestavěný prostor:1060 m3


Objekt bývalé dieselové elektrárny z počátku 20. století stojí v zahradě, mezi hospodářskými stavbami. Osada Perná se nachází v půvabném dolíku u silnice Brno-Svitavy. Mezi hlavní silnicí a skupinou několika stavení se rozprostírá rybízový sad. Asi 450 m severozápadně od objektu se nachází Perenský rybník. Původní objekt je velmi dobře zachovalý, snad i proto, že elektrárna byla v provozu jen velmi krátce. Elektrifikace českých zemí proběhla rychleji než tehdejší stavitelé, předkové dnešního majitele, očekávali.
Hmota téměř čtvercového půdorysu má kratší vstupní stranu orientovanou směrem k příjezdové komunikaci. Svou delší stranou navazuje na obytné křídlo. Hlavní pobytový prostor zahrady je na opačné,  jižní straně pozemku. Do části objektu elektrárny je vestavěna bytová jednotka, do které se vstupuje z delší, severovýchodní strany. Zbývající prostor je využíván jako sklad se stávajícím vjezdem. 
Do obdélníkové haly se sedlovou střechou o vnitřních půdorysných rozměrech 20,2 x 11,7m je vestavěn byt, resp. rodinný dům. Byt je dvoupodlažní, s podkrovní pracovnou. Přístup do bytu je samostatně z terénu ze severní strany. V přízemí se nachází ložnice dětí i rodičů a koupelna. V patře je WC se sprchou a otevřený obytný prostor navazující na venkovní terasu, z níž sestupují schody na zahradu. Nad částí obytného prostoru se nachází pracovna osvětlená střešními okny. Celý prostor je přisvětlen střešním světlíkem, který zachycuje jižní světlo. Ve střeše nad pracovnou jsou navržena dvě střešní okna. Všechny hlavní prostory jsou osvětleny původními okenními otvory.
Konstrukčně je vestavba hrázděnou dřevostavbou. Vnitřní povrchy jsou hladké, bílé.
studio New Work
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
bezva!
David Mareš
04.11.17 10:51
Konecne zase neco hodne pozornostii
Dr,Luscimiol
06.11.17 08:49
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od NEW WORK