Měšťanský byt

Měšťanský byt
Projekt:2015
Realizace:2016
Užitná plocha:120 m2


Přistoupíme-li na tezi, že luxus je radostné plýtvání, pak tento byt můžeme nazvat luxusním díky tomu, jak zachází s prostorem. Tato vrstva činžáků z 19. století je stále opomíjená, a to zvláště na českém a moravském maloměstě. Přitom je možné několika jednoduchými úpravami vytvořit velkolepé prostorné velkoměstské bydlení. Ve Znojmě jde o oblast celého vídeňského předměstí. Ošuntělé historizující činžáky, které čekají na své objevení, nebo destrukci.
Byt má dobově typickou dispozici pokojů řazených za sebou s průchody uprostřed sdílených zdí. Pro současný způsob života není dispozice úplně praktická, ale díky enfiládě nabízí silný prostorový zážitek. 
    Proto jsme do dispozic prakticky nezasahovali, nechtěli jsme sílu prostoru potlačit. Posunuli jsme jednu stěnu a jednu vystavěli. Nové stěny jsou lehké s dřevěnou konstrukcí, obloženou překližkou. Snadno se od zbytku rozeznají. Naše práce byla velmi památkářská - odhalili jsme původní výmalby, rekonstruovali původní dveře a podlahy. Základní rámec byl vytvořený. Do toho umisťujeme nové vestavby kuchyně a koupelen. Snad nejzajímavějším prostor je trojúhelníková předsíň, kde se kříží několik tras. Tvoříme zde ornament z šestiúhelníkové cementové dlažby.
Mnoho lidí opouští město, aby se stěhovali do hub, které vyrašily na poli za městem, nebo hledají byty v novostavbách. Ty ale nikdy nemohou nabídnout tolik prostoru jako staré činžáky. Tu trochu navíc, která není nutná, ale vytváří krásnou kulisu každodenního života.

ORA
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Ondřej Císler
18.10.17 09:06
!!!
Kaker
19.10.17 09:15
Prima!
Pavla G.
19.10.17 11:48
Dětský pokoj
Dalibor Mikes
19.10.17 04:31
Dětský pokoj
Barbora Hora
23.10.17 03:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ORA