Rodinný dům v Kytíně

Rodinný dům v Kytíně
Spolupráce:Petr Fialová
Zahrada: Radka Šimková
Adresa: Kytín č.p. 189, Kytín, Česká republika
Investor:Marcela a Dalibor Velebilovi
Projekt:2004-2011
Realizace:04.2011-06.2012
Zastavěná plocha:160 m2
Obestavěný prostor:585 m3
Náklady:4 240 000 CZK


foto: Vavřinec Menšl
Lokalita

Severní svah na kraji vesnice u hřbitova s krásným výhledem, z východu zasahuje na třetinu parcely ochranné pásmo hřbitova,
při západní hranici přebujelá novostavba sousedního rodinného domu

Zadání: rodinný dům s omezeným rozpočtem

Architektura
Nízká hmota domu se zelenou střechou nízko posazená ve svahu zachovává klidnou atmosféru hřbitova i výhledy na obec a do kraje, splývá s krajinou.
Atriový přízemní dům. Obytné prostory domu se otvírají výhledům na sever, přes pracovnu chytají večerní a přes jídelnu ranní slunce, během dne jsou ale osvětleny převážně z jihu skrz atrium.
Dispozice stočená kolem atria umožňuje optické propojení kuchyně, obytného prostoru i dětských pokojů, zároveň nabízí i klidnější místa vnějších rohů využitých pro jídelnu, pracovnu a uzavřenou ložnici.

Konstrukce a technologie
Nosné obvodové zdivo ze sendvičových betonových tvárnic a dřevěné sloupky kolem atria nesou dřevěný strop se zelenou extenzivní střechou. Přírodní syrové materiály, neomítané betonové tvárnice, kámen, prkna, stavební překližka, zapadají do zeleně parcely a uvnitř domu dávají pocit opravdovosti a bydlivosti. Dům je vytápěn tepelným čerpadlem voda - vzduch.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
atriák?
Josef
11.09.17 05:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od lennox architekti