Administrativní budova Alcatel

Bürogebaude Alcatel Austria

Administrativní budova Alcatel
Adresa: Sägerstrasse 100, Millennium Park, Lustenau, Rakousko
Investor:Alcatel Austria AG
Realizace:1990-91


Úrodná delta řeky Rýn na jihovýchodě Bodamského jezera lákala zemědělce od nepaměti, strategické křížení cest přitahovalo obchodníky a dnes se tato oblast snaží prosadit v oboru moderních technologií. S vidinou "Silikonového údolí Rýna" byl na přelomu milénia založen
v městě Lustenau technologický park s příznačným názvem "Millennium Park".
Na této vlně úspěchu se dodnes veze také dvojice místních architektů Carlo Baumschlager a Dieter Eberle, kteří se po studiích ve Vídni vrátili do rodného Vorarlberska a více než uměleckými manýrami architektů chtěli navázat na místní stavitelské umění. Ze své kanceláře v Lochau u německých hranic to měli blíže do Vadúzu, Curychu nebo Mnichova než hlavního města Rakouska. Mezi Bamschlagerovy učitele patřily hvězdy rakouské postmoderny Hans Hollein a Wilhelm Holzbauer, jejichž vliv lze sledovat na raných projektech b+e. Na příkladu sídla společnosti Alcatel se za high-tech obvodovým pláštěm ukrývají honosné křivky kruhového schodiště či zdvojených konstrukčních prvků, které plní především estetickou funkci. Na nízkém soklu z černých lesklých dlaždiček levituje "kontrolní věž" s administrativou, kde se kombinují dva způsoby stínění: pevné kovové horizontální lamely a výsuvné textilní žaluzie před celoproskleným pláštěm. Zvenku jsou obě tuto hmoty jasně odděleny prosklenou mezerou. Uvnitř jsou naopak tyto části propojeny velkorysým kruhovým schodištěm.
Alcatel byla jednou z prvních společnosti v inkubátoru Millennium Park. Původem vídeňská telefonní společnost byla založena v roce 1884 jako "Czeija & Nissel". Od roku 1987 se spojila s francouzskou telekomunikační Alcatel Alsthom, která se v té době nacházela na vrcholu. Na počátku 90. let získala italské telekomunikace Telettra a kabelovou divizi německé AEG. V roce 1998 začala s výrobou vlastních mobilních telefonů. Dobu největšího rozmachu má společnost Alcatel již za sebou, o čemž svědčí fakt, že objekt v Lustenau dnes vlastní firma Amann specializující se na pražení kávy.
Architektonické kanceláři b+e naopak Mllennium Park v Lustenau nadále přihrává zajímavé klienty. Deset let po Alcatel dokončili na ještě stále poloprázdném poli administrativní budovu pro italskou společnost Saeco (2001-03). Navrhli místní pobočku fastfoodového řetězce McDonald's (2008). Nejodvážnější krok b+e učinili, když do Lustenau přestěhovali do objektu 2226 (2006-13) celou svoji kancelář včetně specialistů a přivezli sem kulturní i gastronomický život. Jejich sídlo ve tvaru kostky o rozměrech 26 metrů těží z dlouholeté zkušenosti b+e, kteří v té době již měli za sebou více než zdařilých 300 realizací.
V květnu 2014 budovu Alcatel zakoupila firma Amann (zal. 1993) specializující se na pražení kávy, přičemž jeden z bratrské dvojice zakladatelů firmy Amann si nechal v Altachu od b+e postavit rodinný dům (1986), který byl jednou z první realizací tehdy začínajících architektů. Kruh se tím krásně uzavírá.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Baumschlager Eberle Architekten