Obytný soubor na Vackově – etapa F

Obytný soubor na Vackově – etapa F
Architekt:Josef Kalčík, Jiří Prokopec
Soutěžní tým 2007: Jan Schindler, Ludvík Seko, Petr Baletka
Adresa: Olgy Havlové / Rixdorfská, Žižkov, Praha, Česká republika
Investor:Metrostav Vackov a.s.
Soutěž:2007 (1. cena)
Realizace:2016
Užitná plocha:4600 m2


Kontext

Budova je situována v Praze 3 v místě křížení ulic Olgy Havlové a Rixdorfské na pomezí vznikající blokové zástavby v sousedství veřejného parku Židovské pece. Pozemek je součástí širší rozvojové lokality za žižkovským nákladovým nádražím, kde probíhá a v budoucnu bude probíhat intenzivní urbanistický rozvoj. Současná heterogenní výstavba skladových a výrobních objektů je pozvolna nahrazována rezidenční zástavbou.

Koncept
Stavba je osazena na podnoži, která díky svažitosti pozemku vystupuje nad terén a formuje uliční prostor. Vzniká tak vyvýšený "bastilion" zajišťující soukromí pro uživatele předzahrádek i společného prostoru v parteru domu. Pod ním jsou skryty podzemní parkovací stání a technické zázemí domů.
Nad podnoží jsou umístěné tři nepravidelně oblé budovy, které paprskovitě vychází ze středu centrální zóny, kde se nachází společný komunikační uzel přístupný ze všech tří stran pozemku. Zároveň tento prostor tvoří i odpočinkovou a společenskou zónu areálu.
Bytové domy mají 5 nadzemních podlaží, z toho poslední patro je ustupující. V úrovni druhého podlaží jsou propojeny perforovanou markýzou tvořící v daném patře terasy přilehlým bytům. Atypickému pozemku ve tvaru oblého trojúhelníku bylo přizpůsobeno i hmotové a materiálové řešení domů. Organické řešení solitérních hmot objektů vytváří přechod mezi kompaktní zástavbou sousedních bytových domů a zelení přiléhajícího parku. Fasády budov jsou tvořeny ručně tvarovanou profilovanou omítkou světlé barvy s horizontálními tmavými předěly v úrovních jednotlivých pater. Tento elegantní a střízlivější obal budovy akcentují červeně ztvárněné ostění oken a lodžií zařezávajících se do hmoty budov.

Dispozice
Řešení samotných budov je koncipováno tak, že komunikační jádro bylo umístěno do středu dispozice budov.  To umožnilo využít veškeré plochy fasád pro umístění obytných místností. Dále kolem komunikačního jádra jsou umístěné veškeré tzv. " neobytné" místnosti bytů (chodby, koupelny, WC, komory, sklady apod..) aby v maximální míře byly využity veškeré plochy fasád pro plnohodnotné obytné místnosti. V obytném souboru je situováno celkem 46 bytových jednotek dispozičně řešených jako 1+kk až 5+kk a jedna nebytová jednotka.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SCHINDLER SEKO ARCHITEKTI s.r.o.