Expozice Českého karosářství ve Vysokém Mýtě

Expozice Českého karosářství ve Vysokém Mýtě
Grafika:Pavel Ševčík
Adresa: nám. Přemysla Otakara II. 96, Vysoké Mýto, Česká republika
Investor:Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě
Realizace:2014


Hlavním leitmotivem návrhu je jednoduše a čistě působící design, který nechává vyznít jak karosářským kreacím tak podstatě sdělených informací. Neruší návštěvníka ve vnímání prostoru a výstavených exponátů a usnadňuje zapamatování si jednotlivých částí výstavy. Zanechá v návštěvníkovi ucelený dojem.

Výstavní prvky jsou defacto rozděleny na dvě části podle výstavních prostor. Sokly pod exponáty historických automobilů ve volně otevřeném prostoru přístavby. Jedná se o jednoduché obdélníky se zakulacenými rohy, podsvícené zespodu po celém obvodu. Druhou část tvoří výstavní bloky v prostoru historického vězení. Naproti každému vstupu do cely je umístěn panel s hlavní textovou informací a za ním uprostřed cely stojí výstavní blok, ať už se jedná o sokl, desku či skříň. Výstavní bloky jsou nosiči LCD monitorů, doplňujících textových informací a dalších obrazových médií.

Grafické řešení expozice se snaží přístupnou formou přinášet informace návštěvníkům bez rozdílu věku. Svým až minimalistickým výrazem se snaží podpořit architektonický záměr - nerušit vnímání prostoru a exponátů. Pro odlišení dvou základních témat expozice byly zvoleny 2 barvy - oranžová a modrá, které se často používaly v grafickém designu ve 30. letech. Výrazným identifikačním grafickým prvkem je nově vytvořené logo Muzea českého karosářství, které svým tvaroslovím reaguje na křivky ze skic J. Sodomky mladšího. Pro sazbu všech textů byl zvolen font Default pro svůj “technický” výraz, který vhodně rezonuje s tématickým zaměřením expozice.

Samotná aplikace grafického designu v expozici je řešena inkjetovým tiskem na samolepku s laminací, která se umísťuje na MDF panely nebo přímo na stěny ve výstavním prostoru. Dále se v menším rozsahu uplatňují: řezaná grafika, inkjetový tisk na samolepce na forex deskách, vyřezávaná loga ze styroduru, stříkaná barva na stěny.
Robust
0 komentářů
přidat komentář