Truhlárna a elektrárna na biomasu Mehrerau

Tischlerei und Biomasseheizwerkkraft Mehrerau

Truhlárna a elektrárna na biomasu Mehrerau
Spolupráce:Michael Abt, Stefan Abbrederis, Clemens Hämmerle
Adresa: Forellenweg 3, Břežnice, Rakousko
Investor:Zisterzienserabtei Wettingen-Mehrerau
Projekt:2012-13
Realizace:2013
Užitná plocha:3218 m2
Zastavěná plocha:4284 m2
Plocha pozemku:7115 m2
Obestavěný prostor:15677 m3


Nízký dřevěný kvádr na západním předměstí Břežnice se nijak neliší od ostatních skladových a výrobních krabic. Kompaktní objekt s fasádou ze svislých latí nevyniká krásou ani nápaditostí. Nepotřebuje přitahovat pozornost, ale plnit svou náročnou funkci. Běžnému oku stavba unikne. O to pozorněji bychom se měli soustředit na vnitřní využití, kde se bezodpadově zpracovává dřevo vytěžené v přilehlých lesích. Snoubí se tu dvě funkce: truhlárna s pilou a elektrárna spalující biomasu. Tato nenápadná dřevěná krabice od ateliéru Cukrowicz Nachbaur co nejefektivněji zužitkovává obnovitelný materiál, který je strategický pro celou místní ekonomiku a udržuje ji v chodu po staletí bez potřeby vnějších zásahů. Lesy ve Vorarlbersku patří soukromým osobám, obcím nebo církvi, které materiál vytěží a na místě spotřebují. Za několik generací lesy opět vyrostou a domy si řeknou o rekonstrukci.
V tomto případě truhlárna s elektrárnou slouží územnímu opatství Wettingen-Mehrerau, jehož počátky na březích Bodamského jezera sahají až do 7. století. Na počátku 13. století zde byl vysvěcen cisterciácký klášteru Wettingen-Mehrerau, které dodnes není součástí žádné církevní provincie, ale je přímo podřízené Svatému stolci ve Vatikánu. Na základech raně románské baziliky je dnes rozlehlý klášter z poloviny 18. století od barokního mista Franze Antona Beera. V roce 1923  přibylo k areálu sanatorium využívající nově objevený léčebný pramen. Autorem této stavby nebyl nikdo jiný než Clemens Holzmeister, jeden z nejvýznamnějších rakouských autorů sakrálních staveb v minulém století. Stavět na místě s tak významnou historií je zavazující.
Minimalistický dřevěný kvádr od Cukrowicz Nachbaur nahradil bývalou truhlárnu, která vyhořela. Před velkým požárem zůstaly ušetřeny pouze záložní generátory, které se staly součástí nového návrhu. Kromě sousedním budov s dlouhou historií byla při navrhování určující také krajina s rozlehlými pastvinami otevřenými k jezeru.
Vnitřní uspořádání objektu vychází z co nejefektivnějšího provozu. Za robustní dřevěnou fasádou zůstává ukrytý otevřené nádvoří, které zabírá téměř třetinu zastavené plochy, kde je skladováno dřevo, které může volně schnout.  Odpadní materiál z pily a truhlárny pak je dále využíván na kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie z biomasy. Jedná se o efektivní skloubení dvou provozů zpracovávajících obnovitelné zdroje s nulovým odpadem. Příklad v Mehrerau je zároveň ukázkou, že se nevylučuje průmyslová výroba se spalovnu v blízkosti rekreační zóny. Přes silnici totiž leží stanový kemp a sto metrů nedaleko kotví jachty místního lodního klubu.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od cukrowicz.nachbaur architekten