Nová synagoga

Nieuwe synagoge

Nová synagoga
Spolupráce:Remco Wieringa, Ton Gilissen, Louis Toebosch, Stefano Tropea, Thomas van Schaick, Wesley Lanckriet, Marie Louise Mejlholm, Laura Álvarez Rodríguez, Pedro Carvalho dos Santos, Alexandra Schmitz
Adresa: Zuidelijke Wandelweg 41, Amsterdam, Nizozemí
Investor:Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam
Soutěž:2005
Projekt:2006-07
Realizace:12.2008 - 8.2010
Užitná plocha:3400 m2
Náklady:5 025 000 Euro


Liberální židovská obec otevřela na jihu Amsterodamu svoji novou synagogu podle návrhu místních architektů Bjarna Mastenbroek a Ad Bogerman. Čtyřpodlažní objekt, který leží v parku na malém poloostrově, neslouží pouze jako synagoga, ale také jako místo k setkávání židovské obce a vzdělávací centrum. Kromě hlavního prostoru určeného k bohoslužbám se v domě nachází velkorysé vstupní foyer se slavnostní síni. V prvním patře je umístěna knihovna a konferenční sál. Ve druhém a třetím podlaží jsou kanceláře a učebny. Odtud je rovněž přístup na dva balkony v modlitebním prostoru. Obraz menory se z fasády promítá dále do vnitřního prostoru. Jednotlivá ramena zde představují lavice a balkony. Kazatelna a skříň pro svitky Tóry jsou umístěny na střední ose orientované směrem k východu (Jeruzalému).
Vyhloubení v jinak celistvé fasádě má symbolizovat sedmiramenný svícen. Povrchová úprava fasády nové synagogy je částečně obložena kachličkami ve vzorech Davidovy hvězdy. Na severní stěně jsou z malých dlaždic vytvořeny krátké texty v hebrejštině.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od SeARCH Ad Bogerman