Rozšíření mateřské a základní školy v Satteins

Volksschule Kindergarten Satteins

Rozšíření mateřské a základní školy v Satteins
Spolupráce:Bernd Rommel, Sacha Vaucher, Philipp Kupprion
Adresa: Schulplatz 5, Satteins, Rakousko
Investor:Obec Satteins
Soutěž:2006
Projekt:2007-09
Realizace:2008-10
Užitná plocha:2511 m2
Zastavěná plocha:1596 m2
Plocha pozemku:6750 m2
Obestavěný prostor:12622 m3


Krajinná architektura:
Maria-Anna Moosbrugger
Umělecká spolupráce: Mathis Petrasch

Satteins je vesnice ležící v kopcích východně od Feldkirchu. Aby nemuselo jeho dva a půl tisíce obyvatel ustavičně sjíždět do údolí, poskytuje střed obce veškeré sociální zázemí, které navíc vzešlo z architektonických soutěží a veřejné stavby tak disponují těmi nejvyššími kvalitami, na jaké jsou ve Vorarlbersku všeobecně zvyklí.
Přestože se školní areál nachází v samém centru obce, je dostatečně chráněný před dopravou. Nově koncipovaný předprostor školy osázený stromy a lavičkami auta zcela vyloučil. Vstupní část návštěvníkům ukazuje záda. Jedná se však o stinnou severní fasádu. Celá dispozice ve tvarů písmene U se totiž upíná jižním směrem do školní dvora se stoletou lípou a dále pak se otevírá do alpské krajiny. Projekt na rekonstrukci školní budovy pochází od místního ateliéru Hein-Troy Architekten, kteří sto let starý objekt rozšířili o dvě nová křídla mateřské školy a základní školy s víceúčelovým sálem. Základní škola je provozně napojena na historickou budovu, která si uchovává svou dominantní roli. Dvoupodlažní mateřská škola pro pět dětských skupin dotváří celý soubor, ale je provozně zcela nezávislá.
Vůči krémově zbarvené omítce historické budovy se zdobenou fasádou, autoři nové dostavby přišli s nízkými kvádry s jednolitou fasádou z okrově probarveného pohledového betonu. Z blízky však plocha uchovává dekor, který po odbednění zanechaly dřevoštěpkové desky. Jistě ne náhodou má beton stejný odstín jako bednící dřevěné desky.
Třetím navrženým objektem, který dotváří vstupní nádvoří je drobný přízemní kvádr z pohledového betonu, který nabízí krytý přístřešek pro kola a za stěnou z dřevěných latí ukrývá odpadové kontejnery.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Hein-Troy architekten