Obecní úřad Loket

Obecní úřad Loket
Malá obec Loket ve Středočeském kraji láká návštěvníky nejvíce asi svým klidem. My k tomu můžeme směle dodat, že od roku 2013 má, díky nám, novou dominantu - budovu obecního úřadu.
Ke každé nové stavbě přistupujeme s pokorou a náležitou úctou. To však neznamená, že přemýšlíme pouze v tradičních rozměrech. Naopak, snažíme se přinášet novou a svěží architekturu i do tak tradičního prostředí jakým zajisté je malá česká obec.
V při jednání se starostou a zastupitely Lokte, jsme pochopili, že můžeme být odvážní v našich návrzích. Samozřejmě, že jsme byli omezeni rozpočtem, ale v ostatních ohledech jsme dostali velmi volnou ruku.
Na první pohled jednoduchou budovu jsme se rozhodli “obléknout” do dřeva. Celý její vnější povrch jsme zaplnili dřevěnými lamelami, a jen jejich větší rozestupy určovaly umístění oken. Vznikl tak velmi kompaktní a přitom odlehčený celek, který příznivě zapůsobí na každého obyvatele i náhodného návštěvníka.
Naším záměrem také bylo adekvátně budovu označit. Proto jsme nechali vzniknout jednoduché zdi, kterou jsme barevně začlenili do budovy úřadu, ale tím, že jsme v tomto případě vynechali dřevo, jsme získali adekvátní plochu pro typograficky čistý nápis doplněný znakem České republiky. V neposlední řadě tento prvek nenuceně poukazuje na hlavní vstup.
Okolí stavby její výjimečnost jen podtrhuje - jednoduchost vyzdvihuje dominantní postavení, které vy v každé vesnici radnice měla mít. Nesnažili jsme se však o vybudování monumentu, ale o přirozenou dominanci, kterou každý přijme za svou.
Z vlastní zkušenosti víme, že ne vždy se podaří takovýto návrh dovést do finální realizace. V Lokti se nám to povedlo a to i díky skvělým lidem na tamější radnici. Děkujeme za příležitost.
archicraft s.r.o.
5 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
WAU
Matej Farkaš
23.06.17 02:56
suhlasim
rk
23.06.17 04:00
reál
R.Gregor
27.06.17 08:51
+/-
Róbert Mešťánek
29.06.17 09:06
semiologie
jiri vitek
30.06.17 09:05
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od archicraft