Dům u jezera

Haus am See

Dům u jezera
Bratrská dvojice Bernharda a Stefana Marteových nepředstavuje typické zástupce vorarlberské architektury. Jejich minimalistická tvorba z pohledového betonu a rezivých plechů je v příkrém kontrastu ke všudypřítomným dřevěným domům se sedlovou střechou. Jejich návrhy jsou však pokaždé důmyslně usazené do terénu a dokáží naplnit všechny klientovy požadavky. O to větší obdiv si zaslouží, když si uvědomíme, že kancelář, která dnes sklízí úspěchy v řadě celoevropských soutěží, získávala své první zakázky v malé horské obci Zwischenwasser vysoko nad Bodamským jezerem.



Na úpatí hory Pfänder mohutně se tyčící nad Břežnicí se nad kostelem Nejsvětějšího srdce Páně nachází skupina městských vil postavený převážně v první polovině 20. století. Nově navržený objekt svou velikostí i kompaktním tvarem souzní s okolními domy. Všechny fasády z pohledového betonu jsou identické s výjimku západní fasády s výhledem na jezero.
S ohledem na prudký sklon pozemku jsou dvě z celkem čtyř podlaží vyřezány do stráně. Obyvatelé přijíždějící na kole nebo automobilem vstupují do domu po příjezdové cestě, která se svažuje pod úroveň silnice a následně zanořuje do rozlehlého víceúčelového prostoru. Odtud se přistupuje k výtahu, což znamená, že je celý dům bezbariérový. Návštěvníci přicházející pěšky se do domu dostanou ze severní strany po venkovním schodišti. Byt pro hosty nacházející se v úrovní vstupních dveří do budoucna nabízí možnost dalšího využití jako dnes pro potřeby kanceláře a útulna s výhledem na jezero, kde rovněž můžete cvičit nebo se saunovat.
Centrální schodišťové jádro vede do horního ložnicového podlaží a nad ním leží návštěvníky přivítá patro s dech beroucím 360° výhledem. Opravdové panorama se obyvatelům otevírá až z kryté verandy zachycující jezerní atmosféru i širou oblohu. Hora je přiváděna přímo do domu a současně se vám naskytá město přímo u nohou. Z ochozu v zadní části pozemku vede lávka na rostlý terén. Ve spodní a horní části převýšené obytné části probíhají dvě průběžné konzoly připomínající lem klobouku, které vytváří pocit jistoty a bezpečí, přestože jsou místnosti zcela transparentní. Závěsy po všech čtyřech stranách v noci poskytují naprosté soukromí.
Umístění objektu k silnici si vyžádal prudký pozemek na jihovýchodě, kudy vedou příkré schody zajišťující rovněž veřejný průchod podél celé parcely. Výsledný objekt v sobě kombinuje výstřední styl a uzavřenost, přestože se drží zkrátka a otevírá do okolí.
marte.marte architekten
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od marte.marte architekten