Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Vila KBWW

Autor: MVRDV | Bjarne Mastenbroek
Adresa: Koningslaan 124, Wilhelminapark, Utrecht, Nizozemí | mapa
Realizace: 1995-97 Užitná plocha: 300 m²

Nevšední požadavky při navrhování tohoto dvojdomku vedly k neobvyklému výsledku. Dva spřátelené manželské páry si podle svých finančních možností (měli 550.000 Guldenů) nestejnoměrně rozdělily stavební pozemek v obytné čtvrti na okraji Utrechtu. Z finančních důvodů si chtěli postavit společný dům, který by však zachovával samostatnost jednotlivých párů (oddělené vstupy, schodiště i vstup na zahradu). Protože nehledali žádné konvenční řešení svých požadavků, oslovili dva mladé architekty: Bjarne Mastenbroeka a Winyho MaaseMVRDV, kteří souhlasili, že koncept i prováděčku vypracují společně. Protože si oba klienti přáli oddělený přístup na střechu i na zahradu, nepřicházelo klasické horizontální členění tak malé plochy domu do úvahy. Řešení se našlo v proplétání bytů mezi sebou. Když některá místnost potřebovala vetší počet kubíků, muselo se to automaticky projevit v sousedním bytu. Na velice úzkém prostoru tak vznikl velice mnohotvárný prostor. Architekti se snažili pracovat se všemi třemi prostorovými osami. Myšlenka proplétání není čitelná jen z řezu nebo půdorysů, ale je snad pozorovatelná na fasádě i při běžném míjení domu. Malá hloubka domu a plochá téměř čtvercová čelní fasáda (12 m výška, 13 m šířka) umožňuje snadné přečtení vnitřního rozdělení domu. Na relativně malé ploše (110 m²) se architektům podařilo vytvořit podivuhodně velkorysý prostorový účinek. Při vstupu do domu, kde m.j. leží kuchyně, se návštěvníkům automaticky obrací zrak vzhůru do jakési prostorové šachty, kterou z vymezují betonová zeď a galerie s knihovnou. Po vystoupání po dvou strmých schodištích se člověk ocitne v obytné a pracovní a části domu, která se zakusuje do sousedovy části. Odtud se dá vyšplhat po úzkých schodech do boxu ložnice a sprchy, která se už nachází v úrovni střešní terasy, odkud se nabízí překrásný pohled přes park na město. Až na vložené boxy ložnic jsou jižní a severní fasády domu kompletně prosklené. Obyvatelé domu tak žijí současně v divočině zahrady i veřejně na ulici. Bjarne Mastenbroek mluví o tom, že „dům by se dal chápat i jako rentgenový snímek života dvou rodin.“
Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Autor: Petr Šmídek, 24.10.07
Návštěvnost: 56702 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
řešení Petr Hýl 26.10.05 14:11
PS Petr Hýl 26.10.05 14:13
Se stane Jan Kratochvíl 26.10.05 14:25
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.