Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Byt v podkroví

Autor: NEUHÄUSL HUNAL | David Neuhäusl, Matěj Hunal
Adresa: Praha, Česká republika
Projekt: 2014 Realizace: 2016

Mladý pár nás poprosil o konzultaci dispozičních úprav drobného podkrovního bytu. Po prostudování plánovaných změn jsme připravili kontrastudii kompletní rekonstrukce na principu otevření a sjednocení, s níž překvapení klienti k naší radosti souhlasili. Hlavní problém spočíval v tísnivé dipozici ignorující potenciál podkroví. Prvním krokem k získání funkčního a vzdušného bytu bylo odstranění všeho vyjma nosných konstrukcí, zateplení střechy a vytvoření dvou nových oken. Demontáž podhledů odhalila konstrukci krovu, oboustranně prosvětlila prostor a otevřela jej do výšky. Změť příček nahradilo kompaktní hygienické jádro uprostřed dispozice, které elegantně definovalo nové provozní řešení: kontinuální prostor, dvoupokoj pro děti a minimální ložnici pro rodiče.

Linie nábytku je integrální součástí prostoru a zároveň ho definuje. Sjednocuje podkroví od vstupní haly až po pracovní kout a spojuje v sobě většinu zásadních funkcí. V průběhu se transformuje z botníku přes úložné zásuvky, kuchyňskou linku, lednici, pohovku až do pracovního stolu. Decentní natočení lednice o 20 stupňů opticky zvětšuje obývací část a zároveň ji mnohem lépe odděluje od kuchyně. Protější ocelová mřížka se přizpůsobí knihám, gramofonu, palivovému dříví i kouřovodu a mírní vizuální konflikt krbových kamen s TV. Zároveň tvoří (materiálový) celek s trojicí bytelných stolů na míru. Jediný přímý výhled z obytného prostoru umožňovalo otřesné trojdělené okno, jehož rám zakrýval zhruba třetinu celkové plochy. Jeho výměna byla zásadní: ač stále nejobyčejnější plastový rám, tak nedělený, bez závěsů a s dubovým parapetem krásně rámuje výhled na okolní střešní krajinu. Rozmístění, výška a druh svítidel podtrhují charakter podkroví.

Materiálově dominuje dřevo. Nábytek je z březové překližky, podlaha a desky stolu z masivního dubu.
Staré krovní konstrukce byly ošetřeny olejem a zůstaly v původní barevnosti, zatímco nové trámy jsou zlehka zataženy bílým nátěrem. Konstrukce mřížky a stolů jsou z přirozené matné oceli. Vstupní prostor, hygienické a technické místnosti určuje tmavá dlažba na podlaze přecházející v bílý obklad na stěnách s navazujícícm spárořezem a postupně se snižujícími rozměry. Minimum prostoru vedlo k jeho důslednému využívání (velmi nízké postele s odkladním a úložným prostorem pod šikminou střechy, velmi hluboké zásuvky procházející za příčku, vana se sprchovým koutem za rohem, prádelna). Výsledek umožnila také skvělá spolupráce a pochopení ze strany klientů.



















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.04.17
Návštěvnost: 10597 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.