Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Vesnické komunitní centrum Merkem
Dorpshuis Merkem

Autor: Rapp+Rapp | Harrie van der Meijs, Christian Rapp
Adresa: Linieplein 9e, Merkem, Belgie | mapa
Web: www.houthulst.be
Investor: Gemeentebestuur Houthulst
Náklady: 1 200 000 Euro Projekt: 2008

Realizace: 2010-12
 Užitná plocha: 370 m²
Zastavěná plocha: 650 m² Plocha pozemku: 20000 m²
Obestavěný prostor: 2150 m³

Merkem je příkladně se rozvíjející vesnicí. K ještě větší podpoře této dynamiky se místní samospráva rozhodla postavit na náměstí podél ulice Stationsstraat nový 'obecní sál'. S cílem zvýšení životaschopnosti vesnic v oblasti Westhoek se provincie Západní Flandry zaměřuje na obnovu vesnických center a výstavbu 'obecních sálů', které by mohly využívat místní kluby a spolky. V případě Merkem v úvahu připadlo místo, kde se dříve nacházela tramvajová zastávka, z čehož vzešel i název projektu Stationshuis (zastávka).
Rapp+Rapp při navrhování zaujali překvapivý postoj: 'obecní sál' je koncipován jako kolonáda obsahující společenský sál vysoký přes dvě poschodí a vnitřní zahradu obehnanou zdí. Podobným architektonickým jazykem se v současné době mluví po celé Evropě (jedním z nejvýznamnějších příkladů je Muzeum moderní literatury v Marbach am Neckar od Davida Chipperfielda). V Merkem  se však použitý architektonický sloh odkazuje k vojenským hřbitovům, které tuto oblast výrazně proslavily a nachází se jich tu celá řada. Nyní se zde mohou místní obyvatelé scházet, aby si zahráli karty nebo nacvičili divadelní hru pro každoroční slavnosti. Na první pohled se objekt zdá až příliš rezervovaný a mírně neslučitelný s venkovským prostředím. V dnešních obcích se však lidé už neznají ani netuší společné potřeby. Architekti svůj návrh pojmenovali 'jeviště' a jako veřejná scéna objekt také slouží. Centrální část, která je ze všech stran prosklena okny vysokými přes dvě poschodí, působí nečekaně otevřeným dojmem.
Zdroj: Oswald Devisch, Architecture Review Flanders N°11
Vložil: Petr Šmídek, 17.04.17
Návštěvnost: 6950 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.