Rodinný dům Nižná úvrať

Rodinný dům Nižná úvrať


Východiska

Rodinný dům je postaven na svažité podélné parcele s východozápadní orientací. Pozemek se nachází ve stísněných podmínkách stávající málo hodnotné zástavby. Je ohraničený přilehlou komunikací k sousednímu objektu a stezkou k vedlejší soukromé zahradě. Na východní straně pozemek ohraničuje vzrostlá zeleň.

Koncept
Objekt je umístěný na hraně parcely, čímž vytváří přirozenou bariéru - plot. Navenek jednoduchý objem kvádru kopíruje svažitý terén pozemku ve svém členitém vnitřním uspořádání.

Dispoziční a technické řešení
Dispozičnímu řešení dominuje centrální obytný prostor, do kterého jsou napojeny další části domu v různých úrovních. Navenek tedy objekt působí jednoduchým dojmem, uvnitř je ale raumplan, který reaguje na členitou topografii parcely.
Nástup do objektu je ze západní strany, kde se nachází garáž a vstupní a technické prostory. Krátkým jednoramenným schodištěm se dostáváme do obytné dvoupatrové haly na prostřední úrovni. Zde se nachází také kuchyň a galerie s knihovnou. Z obytné haly je pak výstup na přilehlou terasu. Další dvě ramena schodiště vedou do východní a západní části domu, kde se nachází ložnice s koupelnami. Ze západní části se dá pokračovat na galerii s knihovnou.

Dvoupodlažní obytná hala udržuje stabilní klima domu i v parných letních měsících. Naopak v zimě dokáže centrální krb dobře vytopit ložnice, které jsou umístěny o půl patra výš.

Dům je nadstandardně zateplen a opláštěn dřevěnou provětrávanou fasádou s laťováním z měkkého dřeva. Na úrovni plotu je dřevo doplněno pohledovým betonem.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od 4A architekti, s.r.o.