Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům pro automobilového závodníka

Autor: Stempel & Tesar architekti | Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Adresa: Bašť, Česká republika
Realizace: 2012-16 Užitná plocha: 178 m²
Zastavěná plocha: 113 m² Plocha pozemku: 791 m²

Popisují-li klienti svoje sny o bydlení, zpravidla jejich zájmy a hobby ovlivní i podobu budoucího domu. Ostatně proniknutí do těchto snů, záměrně říkáme snů a ne požadavků, je cesta k úspěšnému návrhu rodinného domu pro konkrétního člověka. Nebývá však časté, aby byl dopad na podobu domu tak radikální, jako tomu bylo u rodinného domu v Bašti. A navíc, se jedná o hobby pouze jednoho z manželů.
Hlavním motivem stavby se stala garáž, která definovala objem i dispozici celého rodinného domu. Stavět "obývací pokoj" pro automobil  - tedy garáž, zpravidla klientům rozmlouváme. Dá se lehce spočítat, že se jedná o nenávratnou investici, která navíc zvyšuje i provozní náklady domu. Zde však garáž slouží jako dílna pro automobilového závodníka!  Garáž je součástí objemu domu proto, abychom minimalizovali zastavěnou plochu na poměrně malém pozemku, a současně dosáhli jednoduché a kompaktní stavby, která je úsporná na výstavbu i provoz. Navíc dílnu je potřeba v zimních měsících vytápět, nikoli pouze temperovat.
Obytné místnosti tak musely být přesunuty do patra. Tuto dispoziční anomálii a požadavek venkovního krytého stání pro auta řeší ocelová konstrukce u jižní fasády. Zajišťuje navíc propojení se zahradou přes točité schodiště, vytváří velkorysou terasu stíněnou plachtami a zajišťuje tak i stínění pokojů v letních měsících. Navíc konstrukce tvoří krytý vstup do domu a v neposlední řadě díky ocelové síti i konstrukci pro popínavé rostliny.
Ačkoli byla láska majitelky domu k zahradě a rostlinám v pozadí velkému snu o dílně na závodní auta, celkové řešení domu, jeho uspořádání a propojení se zahradou tuto lásku neupozadila. Naopak pozice obývacího pokoje v patře opticky zvětšuje zahradu díky výhledu přes střechy sousedních nižších domu na přírodní rezervaci.
Uvnitř domu jsou různé výšky podlah a stropů. Požadavek na vysoký strop v dílně vyvažuje běžná výška ložnic, a naopak převýšený obývací prostor dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí. Samotné proporce a průhledy z obývacího pokoje byly dostatečně zajímavé na to, aby byl dům ponechán střídmý v bílé barvě v kombinaci s pohledovým betonem stropu. Prostoru dominuje velká knihovna, která působí svou barevností jako velkoformátové moderní plátno.
U rodinného domu v Bašti se podařilo proniknut do snů o bydlení jeho nových majitelů. Všechny prvky, které dávají domu unikátní tvář, jsou výsledkem promyšlených řešení, jejichž primárním cílem bylo splnění všech potřeb uživatelů.

Literatura

Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 03.04.17
Návštěvnost: 12463 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Garáž s bytem Martin Šťastný 03.04.17 10:38
Rodinný dům Eva Müllerová 06.04.17 11:33
... Daniel John 06.04.17 12:19
OffTopic pro paní Evu Martin Šťastný 10.04.17 08:49
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.