Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Přednášková budova Billa a Melindy Gatesových
Bill & Melinda Gates Hall

Autor: Morphosis | Thom Mayne
Spolupráce: Ung-Joo Scott Lee, Ted Kane
Adresa: 107 Hoy Rd, Ithaca, USA | mapa
Web: cis.cornell.edu
Investor: Cornell University
Projekt: 2010-11 Realizace: 2012-14
Užitná plocha: 9425 m² Plocha pozemku: 5200 m²

Přednášková budova Billa a Melindy Gatesových se nachází v sousedství kryté atletické dráhy Barton a basebalového hřiště Hoy. Nový objekt oživuje původně málo využívanou část univerzitního campusu a současně vytváří důstojnou vstupní bránu do školního areálu. Fasáda je ze tří stran obložena zářícími panely z nerezové oceli. Vykonzolovaný objekt překrývá vstupní náměstí. Studenti mohou rovněž obývat přírodně ztvárněnou krajinu a roytroušené skulpturální útvary. Děrovaný kovový plášť obalující fasády poskytuje stín učebnám a zároveň vytváří souvislý dynamický a proměnlivý povrch. Pro navrhování výsledného tvaru a jednotlivých povrchů byly použity vyspělé digitální modelovací nástroje. Konkrétní vzor vzešel z úzkého propojení vědy a umění.
Stavební program je uspořádán tak, aby podporoval společenskou i akademickou interakci a rozšířil vzdělávání i mimo klasické výukové prostory. Hlavní komunikace jsou uspořádány kolem zaskleného atria, které probíhá po fasádě přes celou výšku budovy a je ukončeno světlíkem. Skleněná obálka odkrývá dění na všech podlažích. Kolem atria jsou uspořádány místa k neformálnímu setkávání a studiu. Atrium doslova navozuje přímé spojení mezi jednotlivými disciplínami. Další vzájemná setkání a improvizované schůzky lze uspořádat ve výklencích na chodbách, kde zasklení přes celou světlou výšku podlaží umožňuje další projení s kancelářemi a učebnami. Zároveň se může proměnit v místo, kam se promítá grafika, slouží jako tabule nebo umísťují poznámky.
Gates Hall disponuje řadou energeticky úsporných systémů, které vyjadřují zodpovědnost Cornellovy univerzity k životnímu prostředí a zároveň vytvářejí zdravější životní prostředí. Objekt je navržen tak, aby dokázal co nejvíce využít přirozené denní osvětlení. Gates Hall je otevřené a transparentní prostředí, které je zdravé pro studenty po všech stranách. Technologicky pokročilá skleněná fasáda, děrované kovové stínění a technologické zařízení přispívají ke 30% snížení energetické náročnosti v porovnání s podobnými akademickými budovami. K dalšímu snížení dopadu budovy na celkové životní prostředí, byly při stavbě použity místní materiály, které byly již částečně recyklovány.
Morphosis Architects
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 29.03.17
Návštěvnost: 4835 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.