Konferenční centrum Mons

MICX - Centre des Congrès de Mons

Konferenční centrum Mons
Adresa: Avenue Mélina Mercouri 9, Mons, Belgie
Projekt:2010
Realizace:2014
Užitná plocha:12500 m2
Náklady:27 000 000 Euro


Nové konferenční centrum Mons International Congress Xperience má tvořit ústřední bod nové čtvrti, která vznikla v souvislosti se jmenováním Monsu jedním ze dvou Evropských hlavních měst kultury pro rok 2015.
Titul hlavního města kultury propůjčuje EU vždy na rok obvykle dvěma městům na kontinentu. Druhým Evropským hlavním městem kultury pro rok 2015 je Plzeň, kde proběhlo slavnostní zahájení minulý týden. Tuto sobotu 24. ledna otevřelo své brány všem příznivcům kultury i belgické město Mons.
Záměrem architektů bylo vytvořit novou dominantu města Mons a stavba se skutečně stala klíčovým prvkem v projektu ekonomické revitalizace, který má za úkol vytvořit spojnici mezi novým a starým. Z vyhlídkové terasy na střeše může návštěvník obdivovat věž Belfry ze sedmnáctého století, památku dědictví UNESCO v historickém středu města, nové železniční nádraží z dílny architekta Santiago Calatravy i řeku La Haine.
Kongresové centrum, které se rozkládá na ploše 12500 m², je výrazem kontrastujících geometrických tvarů. Je zde umístěna obrovská vstupní hala, tři přednáškové sály, multifunkční sál, konferenční místnosti, kanceláře, restaurace, podzemní garáže a veřejně přístupná střešní terasa.
„Pro tuto budovu, kterou bychom rádi označili jako skromný klenot, jsme použili jednoduché, o to však působivější prvky, místně dostupné materiály, a program jsme celkově pojali jako velmi flexibilní,“ říká Daniel Libeskind. „Doufáme, že nové konferenční centrum vnese svěží dynamický prvek do této, k revitalizaci určené, oblasti v Mons,“ dodává Libeskind.
Stavba díky způsobu, jakým je pojata, dodává celé konstrukci zcela výjimečnou texturu a světlo. Její nakloněné, pásky tvořené stěny v barvě champagne, i eloxovaný hliník, který zaštiťuje konstrukci svrchu na špici, jsou naprosto neotřelé a jedinečné.
Spodní část stavby je osazená vertikálními pásky neošetřeného akátového dřeva, jež reflektuje dřeviny v přilehlém parku. Součástí záměru je, že Kongresové centrum vytváří jakousi spirálu, která sama o sobě stoupá a jenom zdůrazňuje zelenou střechu a veřejnosti určenou terasu. Fasáda, orientovaná k severu, nám na úrovni ulice představuje zasklený vchod, zakončený sloupky z modrého hliníku. Architekt s cílem zachovat vizuální integritu celé formy osadil podél z pásků tvořené stěny několik málo oken. A právě před tato okna jsou předsazeny dřevěné hranolky natočené tak, aby do interiéru mohlo vnikat denní světlo a zároveň byl umožněn výhled ven. Celá budova je obklopena nádvořím, tvořeným světle šedým betonem žilkovaným belgickým modrým kamenem. Tyto modré proužky pokračují i na „páskové“ zdi a do interiéru a vytvářejí nepravidelný vzor, který je ale paradoxně spojnicí celého projektu.
Návštěvníci, kteří do kongresového centra vejdou, jsou ohromeni prozářenou vstupní halou s dvojitou stropní výškou, která je také jinak nazývána ‚Forum‘. Světlo, které sem proniká nepravidelně umístěnými otvory, působí neobyčejně působivě.
V kongresovém centru najdete tři různě velké přednáškové síně. V jedné je 500, v druhé 200 a v třetí 100 sedadel, všechny v oranžové barvě. Tato sedadla Tangram navrhl Daniel Libeskind pro společnost Poltrona Frau/Cassina. Vedle hlavní vstupní haly Forum, kde se mohou odehrávat speciální události, večírky nebo výstavy, může kongresové centrum propůjčit 380 čtverečních metrů pro nejrůznější příležitosti a spolu s tím i 16 místností o různých velikostech a s přizpůsobitelným zařízením.
MICX je jako vysoce energeticky úsporný objekt se zelenou střechou, pasivním stíněním, nočním ochlazováním a osazením fotovoltaickými články adeptem na dosažení hodnoty B, což je belgickým ekvivalentem k LEED GOLD.
Studio Libeskind
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Daniel Libeskind