Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
DRA - rodinný dům

Autor: querkraft architekten
Adresa: Ottakring, Vídeň, Rakousko
Projekt: podzim 2001 - 2002 Realizace: 10/2002 - 11/2003
Užitná plocha: 250 m² Plocha pozemku: 650 m²

nejdřív: spousta výhledu a málo místa
znamenitým výchozím bodem k projektu obytného domu bylo místo ve slunném svahu s neskutečným výhledem na vídeň. obtíž však vězela v malém pozemku (650m²), kterému vymezily stavební čáry ze tří stran pásmo pěti metrů a definovaly tak místo pro dům přímo uprostřed parcely. situaci dále vyostřila touha mít 250 m² užitné plochy. co si tady počít s velkolepým výhledem a omezeným pozemkem ke stavění?

a nakonec: spousta výhledu a víc místa
vrstvit samozřejmě! několikanásobným skládáním bylo u rodinného domu ve vídni-ottakring dosaženo následující: 250 m² obytné plochy nebylo docíleno jen naskládáním dvou pater přes sebe, ale osazeno tak, že se dům ve svažitém pozemku vznáší: 9 metrů hluboká stavba je zakotvená jen na tři metry širokém masivním soklu. z celkové obytné plochy 135 m² je pevně „přilepena” jen jedna třetina, zbývajících 90 m² třčí nad zahradou a zastřešuje další místo, které se dá přes léto obývat.

4 patra
nad nově získaným „zahradním bytem“ se vznáší první patro domu. tady se nachází hlavní vchod, privátní pokoje s přilehlými provozy a točité schodiště do hlavního obytného patra, krajina vaření-jídla-bydlení s panoramatickým výhledem na vídeň. výstup na plochou střechu nabízí další čtvrtou „užitnou vrstvu“ domu pod holým nebem. střešní terasa se svými 45 m² kompenzuje tu část pozemku, kde je dům napevno zakotven. velikost pozemku tak zůstala 1:1.

3 nosníky
vyložení stavby v poměru 1:2 vedlo ke zvolení vyspělé ocelové konstrukce. aby mohl být zachován volný loftový půdorys a pod domem otevřená velkorysá zahrada, musela se celá budova „vznášet“. vykonzolování 6 metrů z celé stavby (9 metrů) umožnily 3 nosníky vysoké přes dvě patra. obě vyčnívající boční stěny nesou především podélné nosníky o čtyřech polích. několik ocelových nosníků vede od těchto podélných nosníků dovnitř ke sloupům nad základovým soklem a kompletují hlavní nosnou kostru domu.

2 zóny
do tohoto „ocelového prostoru“ se vložil obytný program domu. jednak rodinou požadované místností a pak plochy potřebné k provozu domu. separace mezi vnitřními a vnějšími plochami se děje přes zasklení na celou výšku patra. transparentní kůže je kotvena k sekundární ocelové konstrukce schované ve stropech. rovinu zasklení neruší žádné nosné prvky. tím je posílena jednota mezi obytným prostorem a terasou. lze tak volně těkat pohledem do dálek.

1 obal
nosný „ocelový koš“ a do něj vložená tepelně izolační dřevěná sendvičová konstrukce byly obaleny hliníkovými pláty. aby byl celý obývaný prostor co nejlépe objasněn (zvenku i uvnitř), byla zvolena stavba bez přesně definovaných volný ploch. celkový vnější plášť ještě tuto myšlenku umocňuje. šikmé úhly se lámou na pravoúhlých rozích domu a zůstávají přitom formálně stabilní a svébytné. šikmo vedené okenní otvory tento efekt dále stupňují.






Zdroj: autorská zpráva (zachován layout i interpunkce textu)
Vložil: Petr Šmídek, 02.11.05
Návštěvnost: 53457 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.