DRA - rodinný dům

DRA - rodinný dům
Adresa: Ottakring, Vídeň, Rakousko
Projekt:podzim 2001 - 2002
Realizace:10/2002 - 11/2003
Užitná plocha:250 m2
Plocha pozemku:650 m2


nejdřív: spousta výhledu a málo místa
znamenitým výchozím bodem k projektu obytného domu bylo místo ve slunném svahu s neskutečným výhledem na vídeň. obtíž však vězela v malém pozemku (650m²), kterému vymezily stavební čáry ze tří stran pásmo pěti metrů a definovaly tak místo pro dům přímo uprostřed parcely. situaci dále vyostřila touha mít 250 m² užitné plochy. co si tady počít s velkolepým výhledem a omezeným pozemkem ke stavění?

a nakonec: spousta výhledu a víc místa
vrstvit samozřejmě! několikanásobným skládáním bylo u rodinného domu ve vídni-ottakring dosaženo následující: 250 m² obytné plochy nebylo docíleno jen naskládáním dvou pater přes sebe, ale osazeno tak, že se dům ve svažitém pozemku vznáší: 9 metrů hluboká stavba je zakotvená jen na tři metry širokém masivním soklu. z celkové obytné plochy 135 m² je pevně „přilepena” jen jedna třetina, zbývajících 90 m² třčí nad zahradou a zastřešuje další místo, které se dá přes léto obývat.

4 patra
nad nově získaným „zahradním bytem“ se vznáší první patro domu. tady se nachází hlavní vchod, privátní pokoje s přilehlými provozy a točité schodiště do hlavního obytného patra, krajina vaření-jídla-bydlení s panoramatickým výhledem na vídeň. výstup na plochou střechu nabízí další čtvrtou „užitnou vrstvu“ domu pod holým nebem. střešní terasa se svými 45 m² kompenzuje tu část pozemku, kde je dům napevno zakotven. velikost pozemku tak zůstala 1:1.

3 nosníky
vyložení stavby v poměru 1:2 vedlo ke zvolení vyspělé ocelové konstrukce. aby mohl být zachován volný loftový půdorys a pod domem otevřená velkorysá zahrada, musela se celá budova „vznášet“. vykonzolování 6 metrů z celé stavby (9 metrů) umožnily 3 nosníky vysoké přes dvě patra. obě vyčnívající boční stěny nesou především podélné nosníky o čtyřech polích. několik ocelových nosníků vede od těchto podélných nosníků dovnitř ke sloupům nad základovým soklem a kompletují hlavní nosnou kostru domu.

2 zóny
do tohoto „ocelového prostoru“ se vložil obytný program domu. jednak rodinou požadované místností a pak plochy potřebné k provozu domu. separace mezi vnitřními a vnějšími plochami se děje přes zasklení na celou výšku patra. transparentní kůže je kotvena k sekundární ocelové konstrukce schované ve stropech. rovinu zasklení neruší žádné nosné prvky. tím je posílena jednota mezi obytným prostorem a terasou. lze tak volně těkat pohledem do dálek.

1 obal
nosný „ocelový koš“ a do něj vložená tepelně izolační dřevěná sendvičová konstrukce byly obaleny hliníkovými pláty. aby byl celý obývaný prostor co nejlépe objasněn (zvenku i uvnitř), byla zvolena stavba bez přesně definovaných volný ploch. celkový vnější plášť ještě tuto myšlenku umocňuje. šikmé úhly se lámou na pravoúhlých rozích domu a zůstávají přitom formálně stabilní a svébytné. šikmo vedené okenní otvory tento efekt dále stupňují.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od querkraft architekten