Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Kylešovicích

Autor: ROAD2 architekti | Petr Stanjura, Zuzana Stanjurová Mateiciucová
Adresa: Kylešovice, Opava, Česká republika | mapa
Projekt: 2007-08 Realizace: 2009-11

Kontext
Parcela je situována na západním okraji předměstské části Opavy v Kylešovicích. Okolní zástavba má vesnický charakter, domky jsou drobné, v bezprostředním sousedství se nachází kolonie řadových domků z třicátých let známá jako Berlin. V posledních letech se v okolí vyskytly ovšem i méně esteticky
hodnotné katalogové domečky. Toto území v nedávné minulosti tvořilo dno rozlehlého rybníka, na západě je vymezeno bývalou hrází, po které v současnosti vede silnice spojující Kylešovice s Opavou. Za touto hrází se dle vodohospodářské mapy rozlévá řeka Hvozdnice. Podél hráze je dle územně plánovací dokumentace ponechán pás ochranné a veřejné zeleně. V tomto pásu by bylo vhodné vybudovat chodník pro pěší a stezku pro cyklisty, která by přiváděla obyvatele z centra města okolo nových předměstských čtvrtí s rodinnou zástavbou až k nedaleké řece Moravici jako nástupu do rekreační zóny Nízkého Jeseníku.

Koncept
Parcela má tvar protáhlého obdélníka s delší stranou orientovanou přibližně severo-jižním směrem. Příjezdová komunikace tvoří severní hranici pozemku. Z tvaru a orientace pozemku ke světovým stranám vychází základní koncept navrženého rodinného domu. Podél východního okraje pozemku je navržen dvoupodlažní hranolový objem, který zahrnuje všechny obytné místnosti. K západnímu okraji je navržen jednopodlažní objekt garáže a technického zázemí. Obě hmoty jsou spojeny či spíše kompozičně rozděleny vstupním traktem. Tento nástupní lineární chodník prochází domem a pokračuje jako terasa, vede kolem bazénu a končí na jižním konci u částečně zapuštěného posezení s grilem. Půdorysný tvar domu vytváří příhodné podmínky pro odpočinek. Vzniká tak atrium orientované jihozápadním směrem. Z východní strany je dům minimálně vzdálen od sousední parcely. Tato stěna, ve které téměř nejsou okenní otvory, tak může být vnímána jako vizuální bariéra. Při západní hranici pozemku je navrženo kryté pergolové stání pro automobil, v jehož zadní části je uzavřený sklad zahradní techniky a jízdních kol.
 
Dispoziční řešení
Dům je obýván pětičlennou rodinou. V přízemí ze zádveří je přístupna místnost, která slouží jako pracovna majitele a příležitostně pro hosty. Spolu s hygienickým zázemím tvoří samostatnou buňku. Ze zádveří je rovněž vstup do technické části domu. Z chodby s regály pro uskladnění potravin je přístupna garáž a technická místnost. Komora pro skladování potravin je podsklepena. Hlavní obytný prostor tvoří kuchyň propojená s jídelnou a navazující obývací pokoj, který je oddělen posuvnou příčkou. Tento prostor je velkoryse propojen do venkovního poloatria. Schodiště do patra s integrovanou knihovnou rozděluje na část rodičů a dětí, mezi nimiž je navržena společná koupelna. Každé ze tří dětí má k dispozici svůj vlastní prostor, přičemž dvě menší mají pokoje rozděleny pouze posuvnou příčkou. Z prosklené chodby je přístupna terasa.
   
Konstrukční a materiálové řešení
Stavba je složena z jednotlivých traktů, které svým rozponem dovolují hospodárné řešení vodorovných konstrukcí. Nosné je pouze zdivo obvodové. Je složeno z nosné části (POROTHERM 24 P+D), z izolační (ROCKWOOL AIRROCK HD tloušťky 260 mm) a z kamenné předezdívky anebo dřevěného obkladu. Stropy jsou navrženy jako železobetonové s keramickými vložkami. Část stropu nad hlavním obytným prostorem je navržena z dřevěných lepených stropnic. Pro pultovou konstrukci střechy je použito dřevěných příhradových vazníků. Kamenná předezdívka je z opracovaného pískovce z Božanova, dřevěný obklad je ze sibiřského modřínu. Otvory vyplňují dřevěná eurookna.

Energetické řešení

Stavba je navržena a orientovaná vůči světovým stranám tak, aby měla významné pasivní zisky sluneční energie. K vytápění domu je určeno tepelné čerpadlo se zemním plošným kolektorem. Stupněm energetické náročnosti STN spadá budova do kategorie B.













Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 09.01.17
Návštěvnost: 1087 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.