Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Žďár

Autor: vaši architekti | Jiří Vítek
Adresa: Žďár nad Sázavou, Česká republika
Projekt: 2012-13 Realizace: 2013-15
Zastavěná plocha: 300 m²

Spolupráce na interiéru: Ing. arch. Dana Raková
Stavební část: Ing. Jiří Železný

Jednopodlažní rodinný dům s podsklepením. Pasivní dřevostavba s difuzně otevřenou konstrukcí. Zateplení pomocí dřevovlákna. Fasáda z desek Equitone. Prostorová bohatost s ložnicemi orientovanými do zahrady.
Zadání domu mělo bohatý program, kde již bývá tendence k roztříštěným hmotám. Naše teze byla vytvořit co nejkompaktnější objem z exteriéru, který je vnitřně diferencovaný a bohatý. Hlavní téma interiéru byla práce se střídajícím se měřítkem, stlačením a uvolněním. Dynamika prostoru umocněná použitím syntaxe 90x90x80x100 vychází z pootočení zahradní stěny dle pohybu slunce. Pro přesnou pozici bylo použito optimalizace pomocí genetického algoritmu.
Dům je jednopodlažní, krytý dvěmi pultovými střechami. Je organizován do klidové a společenské části. Směrem do ulice je vložen blok obslužných prostor: garáž, dílna, sklady. Vstupní hala vede do společenské části tvořené obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Na střední část navazuje klidový blok rodičů tvořený koupelnou, šatnou a ložnicí. Dětské pokoje jsou v jihozápadní části domu orientované do zahrady. Dům je částečně podsklepen. V podzemí se nachází skladovací místnosti a technologická část domu. V převýšené pultové části střechy je umístěna galerie s knihovnou přístupná ze společenského prostoru točitým schodištěm. Střecha směrem do zahrady je přetažena a vytváří exterierový prostor pro pobyt. Celková zastavěná plocha cca 300 m².
Důležité střídání měřítek prostorů začíná v hale, kde je oproti závětří mírné uvolnění podpořené segmentovým trojúhelníkovým světlíkem. Vstup do obytné části začíná stlačením pod galerií a okamžitým uvolněním vstoupením do obytného prostoru. Jídelna  pak graduje převýšením 6 m v hřebeni. Hladkost přechodu obytného prostoru do jídelny je artikulována zaobleným rohem. Vzniká tekutost prostoru. Důležitým prvkem byla přístupová část k pokojům, která je prolomena nikami s umístěním lavic a osvětlením individuálních paternů. Provozně prostor umožňuje semiprivátní setkávání uživatelů. Galerie je diferencována vložením knihovny, vrchní část umožňuje výhledy za horizont.
Jižní stěna byla uzavřena s ohledem na budoucí sousedství, což se ukázalo jako správné.
Kompaktní objem je akcentován na severní stěně vytlačením okna jídelny. Vytlačení drží zpět dřevěné prvky hranolů a vytváří tak napětí. Důležitým prvkem byla performace stínů, které vytvářejí sestavu trojúhelníků v sekvenci.
Pro zachování homogenní fasády byly vyloučeny cizí prvky a nutné perforace odvětrání jsou provedeny paterny. Ty byly provedeny CNC přímo na desku.
vaši architekti



























Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 07.02.17
Návštěvnost: 6318 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
No nevím... Abrh 10.02.17 08:24
to Abrh Whiskey 13.02.17 15:42
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.