Rekreační chata přestavěná na bydlení

Rekreační chata přestavěná na bydlení
foto: Jiří Ernest
Bourat či nebourat?
Tuto otázku si investor kladl téměř celý rok. Přestože již měl v rukou dva návrhy na novostavbu, rozhodl se pro rekonstrukci chaty s minimální dostavbou. Tímto se mu podařilo zachovat energii vloženou do původní stavby, která je navíc na pozemku velmi citlivě umístěna a malým rozsahem stavebních prací snížil ekologický dopad na okolní přírodu. Investor se rozhodl se jít cestou minimalizace obytného prostoru, omezení množství věcí potřebných k životu a snižování nákladů na bydlení.
Původní rekreační chata s obytnou plochou cca 50 m² byla postavena v padesátých letech. Nová přístavba o rozměru 20 m² má rovnou střechu a je obložena Cembonitem. V ní byla vybudována šatna, koupelna a část ložnice. Součástí rekonstrukce bylo i rozšíření suterénu pod přístavbou. Šedá barva fasády a obložení poskytuje zdánlivou „neviditelnost“ stavby na pozemku.

Interiér
Jelikož se jedná o velmi malé místnosti, byla jako základní barva zvolena bílá (vestavěné skříně, knihovna, kuchyňská linka, stropní svítidla), která byla doplněna světle šedými odstíny (kuchyňská deska, potah sedačky, dlažba, stěrka v koupelně). Takto malý obytný prostor by si žádal sjednocený materiál na podlahách, ale v hlavní místnosti byly velmi dobře zachovalé parkety a v ložnici prkna. Proto byly původní podlahy zrestaurovány a do třetí místnosti byla položena dubová prkna včetně obložení stěn ze stejného materiálu. Celkové pojetí interiéru je velmi minimalistické až duchovní. Nenaleznete zde žádné obrazy, závěsy ani koberce. Roli obrazů zde přejímají okna s krásnými výhledy do lesa a zahrady.
Ing. arch. Zdeněk Duroň
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Naprostý skvost!
MartinKozohorsky
04.02.17 08:41
Naprostá pohoda
Andrea Padevítová
12.02.17 09:11
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Nordic Zen