Katolické farní centrum Sv. Antonína v Eggu

Röm.- katholisches Pfarreizentrum St.Antonius in Egg

Katolické farní centrum Sv. Antonína v Eggu
Adresa: Flurstrasse 10, Egg, Švýcarsko
Investor:Röm.-kath. Kirchgemeinde Egg
Soutěž:198
Projekt:1991
Realizace:1997


Farní kostel Sv. Antonína ve švýcarském Egg (deset kilometrů jihovýchodně od Curychu) je zasvěcen Antonínu Paduánskému z toho důvodu, neboť architekt byl ochoten vybudovat kostel za nižší cenu, pokud ponese jméno jeho oblíbeného světce. Architekt Joseph Löhlein zde v roce 1921 postavil malou dřevěnou kapli, která byla 31. října vysvěcena. V roce 1925, kdy se místní farář Anton Bolte (1890-1952) zázračně uzdravil ze smrtelné nemoci, byla obec Egg povýšena na farnost a osamostatnila je od farnosti Nejsvětějšího srdce v Usteru. V roce 1926 farnost navštívil papež Pius XI. a věnoval ji relikvii Sv. Antonína, která dodnes slouží k liturgickým účelům. Římskokatolické centrum představuje významné poutní místo, jemuž se přezdívá Malá Padova.
Naproti kostelu vznikl v roce 1931 domov Sv. Antonína (dnes slouží jako restaurace) a 1933 mládežnická ubytovna Jugendhort s malým společenským sálem. Po levé straně kostela je nová fara a původní fara leží na opačně straně kostela. V roce 1945 byl jako jako poděkování za konec 2. světové války postaven za kostelem venkovní oltář.
Původní malá kaple byla postupem času rozšiřována o další objekty. V roce 1939 byla přistavěna boční loď (dnes nazývaná Aula) a v roce 1988 byla pro pětici architektů vypsána soutěž na nový kostel a farní centrum. Zvítězil Miroslav Šik s návrhem, který v té době byl nejryzejším příkladem analogické architektury ve Švýcarsku. V roce 1991 byly zahájeny přípravné práce, hrubá stavba byla dokončena v květnu 1994, září 1995 byl připravena k nastěhování a 23. března 1997 byl kostel vysvěcen.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Miroslav Šik