Dům pro rodinu tesaře

Dům pro rodinu tesaře
Stavba vznikla na místě původního roubeného stavení, ve skrytém údolí - v sousedství jenom několika chalup. V době intenzivního rozvoje místního osídlení bylo údolí zcela vymýcené a v okolních loukách působilo jako mírný žleb. Dnes je místo skryté mezi vzrostlými lesy, které cloní slunečním paprskům.
Záměr vznikl po dlouhé diskuzi o celé stavbě, od rozhodnutí o demolici původního domu, přes jeho uspořádání a estetiku, až po detailní konstrukční řešení. Základní představou byla nenásilná obnova původního stavení, s dodržením původních charakteristických znaků - především umístění stavby, její velikost a proporce, vnitřní uspořádání i materiálové řešení. Snahou bylo nenásilně propojit konstrukční, technologické a estetické kvality tradičního a moderního stavitelství.
Na soklu z pohledového betonu je osazena precizně zpracovaná dřevěná rámová konstrukce, izolovaná prodyšnými dřevo- vláknitými materiály. Sendvičové obvodové konstrukce jsou řešeny zcela bez použití fólií a OSB desek. Skladby využívají přirozených vlastností kvalitních materiálů. Na dnešní dobu velké rozpony stropních trámů vycházejí z původního, zcela funkčního, řešení stavby.
Bezrámové zasklení v kombinaci s okny v původních proporcích, pouští do světnice maximum dostupného světla a slunce. Fasády jsou obloženy více druhy dřevěného obkladu, včetně šindele.
Základním obytným prostorem je samozřejmě světnice. V přízemí, je umístěna také solidní dílna a soc.zázemí. V podkroví pokojíky pro rodinu.
Se smyslem pro tradiční řemeslo a s citem pro poslední detail interiéru stavbu provedli sami klienti!
Dům dělal radost nám i klientům už od studie, přes realizaci, i teď během užívání. Věříme, že tento všestranně pozitivní příběh, je na výsledku patrný.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Veliká krása
JM
24.01.17 09:37
neviem
Peter Koman
25.01.17 10:00
Dům pro rodinu tesaře
Daniel Tupý
26.01.17 03:58
Skladba stien
Matej Farkaš
26.01.17 07:27
paráda
Ondřej
28.01.17 01:56
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od architekti.in