Dům se zeleným srdcem

Dům se zeleným srdcem
Dodavatel:DŘEVOSTAVBY BISKUP, s.r.o.
Konstrukční systém: Masivní dřevěné panely DEKPANEL
Realizace:2012


Dům o půdorysu ve tvaru U je jasně rozdělen do denní a noční části. Noční část, opatřená modřínovým obkladem, má zelenou střechu, která pomáhá vytvářet ideální mikroklima.

Vstupní partie je akcentována šedou omítkou a zapuštěním do přízemní hmoty. Zapuštění vytváří přesah kryjící vstup - přesah je ze spodního líce obložen smrkovými spárovkami a z předního líce jej lemují světlešedé cementovláknité desky v dokonalém spárořezu. Vstup do garáže je od vstupu do domu oddělen svislým modřínovým obkladem, za kterým se ukrývá okno do technické místnosti.

Hlavní obytný prostor a denní část domu mají své místo ve dvoupodlažní části domu se sedlovou střechou. Dům je navržen ve třech výškových úrovních, které sledují sklon terénu - hlavní obytný prostor díky tomu získává na velkorysosti a venkovní terasa nenásilně kaskádovitě vplouvá do zahrady. Část terasy je zastřešena přesahem střechy na spodním líci obloženým smrkovou deskou.

V zahradě se snoubí nasvícené terasy s pískovcovým obkladem a přírodním sibiřským modřínem. Doplňují tak strohou bílo-šedou barevnost domu akcentovanou pouze tmavošedými okny a přiznanými krycími plechy žaluzií.

Hlavním prvkem patia - zeleného srdce domu, je prostor pro vzrostlou zeleň, která bude v horkých měsících příjemně stínit a vytvoří příjemné mikroklima. Majitelé spolu se zahradním architektem zvolili dekorativní jabloň.

Otevřený prostor galerie nad jídelnou je prosvětlen střešním oknem a je opatřen pouze nenápadným proskleným zábradlím. Nosná konstrukce střechy je tvořena CLT panely v pohledové kvalitě. Na galerii vzniklo příjemné zákoutí s romantickým posezením.

Velkorysý jídelní stůl je z běleného dubu, ve stejném odstínu jako podlaha. Majitelé se drželi barevného a materiálového konceptu interiéru položeného již ve studii a veškeré vybavení postupně sami citlivě vybírali. Televize umístěná na stěně s krbem umožňuje sledování pořadů během přípravy jídla v kuchyni.

Prakticky řešená kuchyně je součástí velkého otevřeného prostoru s jídelnou a galerií. Zajímavostí je designová digestoř zabudovaná do podhledu.

Smrkové dřevo se zde pohledově uplatní jako obklad stěny za skříňkami, v místech namáhaných vodou jej zastupuje skleněný obklad s lehkým modrým nádechem.

Barevný koncept: smrk v přírodní barevnosti (s UV voskem), bělený dub a barvy bílá a černá spolu s akcenty fialové se prolínají celým interiérem domu. Jádro obytného prostoru - oboustranný krb, směřuje jak do obýváku, tak do jídelny.

Zachovat výhledy do krajiny v co největší míře a zároveň se uzavřít před okolní zástavbou bylo hlavním záměrem celého projektu. Majitelé se tedy mohou nerušeně kochat ze všech místností svého domu.

Elegantní tóny fialové, šedé a bílé najdeme také v ložnici v kombinaci s dřevěným smrkovým stropem a v koupelně, kterou opticky zvětšuje zrcadlo po celé šířce místnosti.

Prosklené rohové okno nenuceně propojuje jídelnu a vstupní halu s krytou terasou. Orientace směru dřeva v obou prostorech dokonale navazuje.

Pracovna nad obývacím pokojem je díky přiznané konstrukci střechy z CLT panelů velmi vzdušná. Velké jižní okno umožňuje panoramatický výhled do krajiny nerušený okolní zástavbou.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARCHCON atelier, s.r.o.