Rodinný dům na Rezkově ulici

Rodinný dům na Rezkově ulici
Pozemek rodinného domu leží na západním svahu v Masarykově čtvrti v Brně, okolní zástavba jsou rodinné domy a terasové bytové domy postavené ve 20. století.
Rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu na malém svažitém pozemku s minimální šířkou. Zohlednění jedinečných kvalit místa a krásných výhledů do zalesněného údolí řeky Svratky.
Dům je navržený na půdorysu úzkého obdélníku. Prostorovým základem domu je kvádr, ze kterého jsou „odebírány“ jednotlivé hmoty. Největším „odebraným“ objemem je vertikální átrium, které rozděluje dům na dvě části. Ostatní „odebrané“ hmoty tvoří lodžie a terasy. Orientace obytných místností je na západ do údolí řeky a do átria uprostřed domu. Dům je opláštěný stínícím roštem, který zachovává tvar základního kvádru. V polotransparentním plášti jsou umístěny v návaznosti na vnitřní dispozice otvory, plášť tvoří zábradlí lodžií a vymezuje prostor střešní terasy ve třetím podlaží.
V podzemním podlaží je hala, šatna, garáž a technické zázemí. V hale je umístěný výtah propojující vertikálně všechna podlaží domu. První nadzemní podlaží je navrženo jako klidová část domu, kde jsou pokoje dětí a pracovna. Oba pokoje dětí mají společnou lodžii orientovanou na západ. Pracovna ve východní části domu je prosvětlena skleněnou stěnou átria. Ve druhém podlaží je za átriem umístěna ložnice se šatnou a koupelnou. V uliční části je navržený velký společenský prostor s kuchyní a jídelnou. Nejvyšší třetí podlaží je venkovní obytný prostor nahrazující zahradu, kterou dům v podstatě nemá. Do plochy terasy je vsazena zeleň, ve východní části prostoru je bazén, součástí terasy je letní kuchyně, koupelna a sauna.
Stěny a stropy jsou monolitické železobetonové, na vnějších stěnách je tepelná izolace. Stínící plášť je z černého ocelového pororoštu, černé jsou vnější skleněné obklady lodžií. Většina vnitřních konstrukcí a materiálů je v bílé barvě - sádrové omítky, polyuretanové podlahy, hliníková okna a ocelové schodiště.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Krása
Rostislav Bažanowski
19.01.17 11:53
...
Daniel John
19.01.17 01:04
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Kuba & Pilař architekti