ContainHotel

ContainHotel
Pro odvážné investory architekti navrhli malý mobilní hotel z použitých námořních kontejnerů. Jeho první umístění padlo na surfařský kemp na břehu Labe u Litoměřic.

Zadání pro architekty z ateliéru ARTIKUL bylo navrhnout mobilní, snadno demontovatelný sezónní hotel ze třech přepravních kontejnerů. Navíc tak, aby objekt byl maximálně soběstačný a ekologicky šetrný. Celá stavba byla hotová za zhruba čtyři měsíce.

Hotýlek s pěti pokoji pro celkem třináct hostů je složen ze dvou dvacetistopých kontejnerů a na nich příčně uloženého vysokého čtyřicetistopého kontejneru. Ve spodních kontejnerech je umístěno sociální zařízení, technické zázemí, sklad a jeden čtyřlůžkový pokoj. V horním kontejneru jsou čtyři pokoje. Do těch se vstupuje přes společnou pobytovou terasu s krásným výhledem na řeku a do krajiny, na první kopce Českého Středohoří. Všechny pokoje mají jednu stěnu celou prosklenou. Vytváří tak i přes malou plochu pocit vzdušnosti a umožňují i z interiéru kontakt s okolní krajinou.

Stěny a stropy všech pokojů jsou obloženy březovou překližkou, ze které je vyroben i všechen kompletně atypický nábytek. Pokoje jsou odlišené různými barvami podlah z přírodního marmolea a doplněné černými industriálními svítidly a detaily, stejně jako v kontejneru se sociálním zázemím. V něm je i v interiéru přiznaný trapézový plech kontejnerů, v kombinaci s terasovými prkny na podlaze.

Ekonomická a minimalistická řešení použitých prvků i materiálů se snoubí s filosofií hotelu odkazující na moderní nomádství, přímořskou plážovou atmosféru či lodní tématiku. Tu navozují samotné tmavě modré kontejnery s původní grafikou, stejně jako kulatá okna a zábradlí z lodních lan a textilních sítí.

Kontejnery jsou uložené pouze na železničních pražcích, fungují zcela samostatně a autonomně, připojeny jsou pouze k místnímu zdroji elektřiny. Kontejner se sociálním zázemím má vbudovanou kapacitní nádrž s vodou pro sprchy a umývárny, kde jsou na bateriích instalovány časové spínače a perlátory pro maximální úsporu vody. V hotelu se používají pouze ekologická biodegradovatelná mýdla a šampony, na toaletách jsou instalovány moderní separační mísy. Aby se pokoje v létě nepřehřívaly, prosklené stěny horního kontejneru jsou stíněné markýzou a fasády jsou obloženy slunolamy z odpadových latí a krajinek z nedaleké pily.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od ARTIKUL architekti