Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
NOVY fullbanner
HLEDEJ v sekci     
Novostavba rodinného domu za Prahou

Autor: ROOM architects | Adéla Středová, Erik Hocke
Návrh zahrady: Filip a Petra Adámkovi
Návrh kuchyně a vybavení pokojů: Kateřina Doušová
Adresa: Česká republika
Realizace: 2008

Pro realizaci svého rodinného domu si rodina vybrala pozemek ve vesnici u Prahy. Má ideální severo-jižní orientaci a mírně se svažuje k jihu. Přístupová komunikace je na jeho severní straně.

Zadáním bylo vytvořit přízemní dům, obývaný převážně v létě a o víkendech, který bude navržený tak, aby vyhovoval potřebám mladé čtyřčlenné rodiny.

Dům je jednopodlažní, nepodsklepený s plochou střechou. Stavba je navržena jako jednoduchá kubická forma na půdorysu nepravidelného kříže. Objekt se skládá ze dvou základních objemů: klidová část - introvertní dřevěný "otesaný špalík" pokrytý různě velkými čtvercovými otvory - okny, nepravidelná kompozice oken umocňuje kompaktnost objemu - dřevěný cedrový špalek je narušen nepravidelně se objevujícími suky (okny); denní část - extrovertní betonová slupka obytného a vstupního prostoru, která jakoby "požírá" dřevěný špalík. Betonová slupka je vyplněna skleněnou membránou (resp. černým alucobondem),  která maximalizuje kontakt obytného prostoru se zahradou.

Ve vzájemném průniku obou hmot se nachází centrální hala, která obsluhuje všechny funkční segmenty.

Provozně je dům rozdělen na čtyři části:

Ze severní strany  navazuje na halu prostor vstupu. Ten je propsán na severní fasádě, kde je pod betonovou střechou závětří osvětlené  střešním světlíkem. To přechází do uzavřeného zádveří ze kterého se vstupuje přes prosklené dveře do "zelené" centrální haly. Na zádveří je napojená garáž a servisní prostory - kotelna a sklad.

Další částí, ve kterou vyústí vstupní hala je prostor s kuchyňským koutem a jídelnou. Za ním je za krbovou stěnou ukryt obytný prostor, který díky velkým pevným sklům bez zasklívacích profilů volně přechází do zahrady. Celá tato část se dá od domu oddělit velkými posuvnými dveřmi z cedru, navazujícími na dřevěnou fasádu klidové části.

Z centrální haly se na jednu stranu, přes malou šatnu, vstupuje do pokoje pro hosty s vlastní koupelnou ze které se vstupuje i do prostoru parní kabiny.

Poslední částí je klidová zóna s ložnicemi, koupelnami a šatnou. Ta je opět přístupná z centrální haly a je skryta za posuvnými dveřmi.

V sevření segmentů obytného a ložnicového v exteriéru se nachází rozlehlá pobytová terasa orientovaná na jihozápad.

Velké prosklené plochy domu jsou v létě před přehřátím chráněny přesahem betonové střechy, naopak v zimním období se slunce do interiéru dostane a tak přispívá k tepelné pohodě v interiéru.















Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 15.12.16
Návštěvnost: 11695 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
***** Eva Šindelářová 22.12.16 09:44
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.