Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Třípodlažní loft

Autor: A1Architects | Lenka Křemenová, David Maštálka
Projekt: A1Architects / IQ stavby a projekty s.r.o. - Ing. David Vytvar
Adresa: Nové Město, Praha, Česká republika
Realizace: 2016 Užitná plocha: 190 m²


Na jaře roku 2014 nás oslovili stavebníci s přáním propojit byt ve čtvrtém podlaží s mezonetovým bytem v pátém a šestém patře. Zadání jsme se ujali s potěšením, protože původní dům z 19. století na Novém Městě v Praze má skvělou polohu a navíc střešní terasa s výhledem na nedaleký kostel byla zkrátka výzvou. Původní mezonetový byt prošel v 90. letech dispozičními úpravami, které bylo potřebné přehodnotit a celkově zjednodušit a "vyčistit".
Jedním z hlavních motivů návrhu se stal prvek betonového spirálového schodiště, které jemnou křivkou propojuje všechny úrovně bytu a dává mu svůj specifický charakter. Pod schodištěm zároveň vzniká ve spodním podlaží velkorysý prostor šatny, do které vniká světlo skrze světlík, umístěný v zrcadle schodiště na úrovni hlavního obytného patra.
Soukromá část rodiny je orientována do nejnižší úrovně, kterou jsme ponechali přístupnou i původními dveřmi z hlavní domovní chodby. Hlavní vstup do bytu je přístupný o úroveň výš privátní chodbou přímo z výtahu, který zde vznikl na popud předchozího majitele v 90. letech.
Hlavní společný obytný prostor je převýšený, aby si zachoval vzdušné propojení a přísun slunka z nejvyššího patra. Interiér bytu jsme navrhli tak, aby odpovídal požadavkům stavebníka s důrazem na vytříbené a decentně použité materiály, připomínající historii domu. Veškerý nábytek, včetně dveří je dílem pečlivé truhlářské práce, doplněný o jemné tóny přírodních materiálů jako kámen, stěrky, popřípadě venkovní dřevěnou palubu s vegetační střechou.
Část domovního schodiště do nejvyšší úrovně domu, které bylo také vybudováno v 90. letech, jsme se rozhodli ukončit na úrovni 4NP a využít zbylý prostor pro technické zázemí mezonetového bytu.
Čas od návrhu, přes poměrně složité projednání s úřady až po finální realizaci nám společně zabral téměř tři roky, které jsou však nyní plně vynahrazeny spokojeným užíváním celé rodiny a vzniklého společného přátelství.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 07.12.16
Návštěvnost: 13674 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.