Dům u Opole

Dom po Opolem

Dům u Opole
Adresa: Opolí, Polsko
Projekt:2009
Realizace:2015
Užitná plocha:452 m2
Zastavěná plocha:190 m2
Plocha pozemku:3925 m2
Obestavěný prostor:1970 m3


V roce 2008 jsme byli pověřeni návrhem domu pro čtyřčlennou rodinu. Po obeznámení s místem jsme zvažovali řadu přístupů, které nám však připadaly složité. Vytvoření konceptu nám trvalo déle než jeden rok. Nakonec vznikla představa otevřeného prostoru, který se připojením dalších prvků postupně promění v uzavřený prostor. Tento princip je jasně čitelný z pohledů i řezů. Voda hraje v návrhu důležitou roli; obklopuje dům ze dvou stran, barva se mění v závislosti na počasí a paprsky se od vodní plochy odrážejí na stěnách domu.
Využili jsme přirozený sklon pozemku směrem k jihu, a proto vybudování vstupní části s garáží vyžadovalo jen minimum zemních prací. Zahradu uzavírá vysoká kamenná stěna, která je volným pokračování otevřené prostoru domu. Vstupní bránu tvoří mezera v kamenném oplocení. Vstupní předprostor se otevírá směrem k betonové zdi s dveřmi, které jsou jediným otvorem ve stěně.
Betonová stěna tvoří pevnou hranici soukromého prostoru obyvatel domu. Život se odehrává za zdí. Vnitřní prostor reaguje na každou změnu počasí. Použití materiálů jako beton a sklo je vyváženo travnatou plochou zahrady. Pro povrchy ve střední části domu byly použity za studena válcované černé plechy. Betonové podlahy a stěny v horním patře doplňuje zabudovaný dřevěný nábytek. Zvolili jsme principy přiznaných krásně stárnoucích materiálů.
Věříme, že architektura (a zejména samostatně stojící rodinný dům) velkou měrou závisí na investorech. Návrh volně stojícího domu je složitý úkol. V průběhu stavby často přebírá roli návrháře jiná osoba. My jsme měli to štěstí, že jsme potkali klienty s podobnými tužbami, jako byly naše. Jejich zapojení při vytváření konceptu domu pokračovalo také při realizaci návrhu na stavebním pozemku. Nebáli se riskovat a zvolili pohledový beton, který je stále velmi zřídka využíván při stavbě rodinných domů.
db2 architekci
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od db2 architekci