Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Blansko

Autor: ATX Architekti, s.r.o. | Tomáš Indra, Rostislav Jakubec, Štěpán Tomas
Spolupráce: ATX Realizace Staveb, s.r.o., Tomáš Chuděj, Radoslav Král, Jaroslav Matonoha
Adresa: Blansko, Česká republika
Realizace: 2015


Zadáním a přáním klientů bylo vytvořit stavbu, která má "střechu", je soudobá, osobitá a není novo-funkcionalistickou krabicí…
Místo transformování tradičního tvarosloví domu s klasickou střechou, který se v různých variantách nachází na sousedních pozemcích, jsme zvolili opačný přístup, který nám umožnil zbavit se stereotypů v očekávání toho, jak by tento dům měl vypadat. Rozhodli jsme se ho řešit jako plasticky tvarovaný objekt a měkce zvlněná střešní rovina je volným přepisem Hořického hřbetu na druhé straně údolí.
Jednoduchá vnitřní dispozice je uspořádána kolem transparentního vstupního prostoru situovaného do přibližného těžiště objektu. Mezi požadavky v zadání domu vynikalo mořské akvárium. V průběhu hledání funkčního uspořádání se objevovalo v různých částech hlavního obytného prostoru. Výsledná varianta, ve které je akvárium součástí pracovny, přímo navazuje na obývací pokoj.
Vnitřní obytný prostor je do exteriéru rozšířen o zastřešenou a ze tří stran chráněnou terasu. Tento uživatelsky komfortní venkovní prostor, vložený do místa s nerušeným výhledem do krajiny, výrazně rozšiřuje možnosti obývání domu a je i klienty často využívaný. Terasa je současně zakončením zastřešeného ochozu, který umožňuje obejít dům "suchou nohou" i v méně příznivém počasí.
K vlastnímu domu je doplněna externí vinotéka, která se protíná s profesním životem klientů. Zatímco dům je výrazným solitérem, vinotéka je polozapuštěna pod terén. Umožňuje to vytvoření jiného typu venkovní terasy, která je privátním, odstíněným prostorem, rozšiřujícím interiér vinotéky.
Vzhledem k velkému pracovnímu vytížení klientů, bylo zadáním i minimalizování jejich zátěže při procesu realizace. Dům jsme pro ně proto nejenom navrhli a projednali, ale i kompletně realizovali.
Projekt
Fotograf
Ester Havlová
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 30.11.16
Návštěvnost: 8835 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
showroom Šimon Kopic 30.11.16 21:13
I já Ivoš 01.12.16 09:45
add.) foto č.11 Milan 01.12.16 18:49
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.