Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rodinný dům Zeleneč

Autor: ATELIER KUNC architects, s.r.o. | Michal Kunc
DMAE Architects | Alžběta Vrabcová
Adresa: Zeleneč, Česká republika
Realizace: 09 / 2015 Užitná plocha: 156 m²
Zastavěná plocha: 195 m² Plocha pozemku: 998 m²


Když nás klienti oslovili, měli již koupený pozemek v malé obci Zeleneč východně od Prahy. V obci již několik let žili a věděli, že jim poskytne přesně to, co chtějí - rychlé spojení s Prahou příměstským vlakem, klid a dostatek zeleně. Do pozemku jsme se - stejně jako oni - ihned zamilovali. V původní zástavbě drobných domků za hradbou vzrostlých stromů byl malý rovný pozemek uprostřed s velikým buxusem. Věděli jsme, že chceme zahradu maximálně zachovat a, pokud to půjde, nepokácet ani jeden strom. Dokonce i onen buxus se podařilo během stavby deponovat na jiném místě pozemku a nyní je součástí přední části zahrady.

Čtyřčlenná rodina chtěla navrhnout dům, který by dokázal udržet všechny členy pohromadě. Nechtěli, aby děti byly v jedné části domu, rodiče v druhé a vzhledem k tomu, že v obci byly přísné regulativy zastavěnosti pozemku, rozhodli jsme se pro malý experiment. Středem dispozice je obývací pokoj, ze kterého je možné vstoupit na dvě strany zahrady, jak na přední, tak do zadní části čistě soukromé. Okolo něho se jako do prstenu řadí jednotlivé místnosti. Je jistě zajímavé, že díky tomuto neobvyklému uspořádání vznikla dispozice, ve které není žádná chodba. Žádné hluché místo. Nabídli jsme rodině maximální možné využité zastavěnosti pozemku a rodinu semkli okolo "srdce" domu.

Dům je jednopodlažní zděná stavba, kombinovaná s monolitickým stropem. Vlastní střecha stavby byla velmi důležitá již při návrhu, jelikož obec požadovala šikmou střechu. Proto vznikla střecha, která má dva pomyslné vrcholy a jejíž tvarování ovlivnilo i fasády domu. V kombinaci s různými výškami oken, rytmickým střídáním fasády bílé a dřevěné vznikly fasády domu, které jsou každá originálem. Dominantou pak je okno velkého dětského pokoje otočeného do zahrady, kde je vystoupání střechy využito i v interiéru - jde o jediný převýšený pokoj v domě.

Vzhledem k tomu že domy navrhujeme vždy jako jeden celek, tedy z interiéru ven, byl součástí naší práce i návrh interiéru domu. Byly zvoleny jemné tóny bílé, krémové, šedé a jako jemnou linkou, která vše uzavírá byla vybrána černá, která se nachází v detailech interiéru (světla, polštáře, prostírání apod.).
Projekt
Fotograf
Jan Vrabec
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.11.16
Návštěvnost: 9217 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Květen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.