Památník Bitvy národů

Völkerschlachtdenkmal

Památník Bitvy národů
Adresa: Str. des 18. Oktober 100, Lipsko, Německo
Projekt:1897
Realizace:18.10.1900 - 13.05.1913


Bitva u Lipska (známá též jako Bitva národů) byla rozhodující a největší bitva napoleonských válek. Odehrála se ve dnech 16. října až 19. října 1813 u německého Lipska. Spojené armády Rakouska, Pruska, Ruska a Švédska v ní rozdrtily podstatně slabší armádu francouzského císaře Napoleona. Ten krátce poté rezignoval a byl umístěn ve vyhnanství na ostrově Elba. Koaličním vojskům velel kníže Karel Filip Schwarzenberg, autorem spojeneckých plánů (v průběhu bitvy ovšem modifikovaných) byl náčelník jeho štábu Jan Radecký z Radče.
Největší památka evropského subkontinentu se nachází v Lipsku a je známá jako Památník bitvy národů. Tato památka je jednou z nejpopulárnějších v dnešním Lipsku, která láká každoročně tisíce turistů do tohoto saského města. Památník připomíná bitvu z roku 1813, kdy ruská, rakouská, švédská armáda a pruští vojáci rozdrtili armádu císaře Napoleona. Tato bitva je považována za jednu z největších v dějinách lidstva před 20. stoletím. 
Moderní památník bitvy národů se nachází ve středu pole, kde se tato osudová bitva v dějinách Evropy a především Německa odehrála. Památník je obrovský co do velikosti - jeho výška je něco přes 90 metrů, a na jeho vrchol, který návštěvníkům nabízí krásný výhled vede 500 schodů. U vchodu do komplexu je socha archanděla Michaela, který byl po staletí Němci považován za patrona německých vojáků. Sín slávy Památníku Bitvy národů obsahuje obrazy 324 jezdců, stejně jako alegorické sochy, které symbolizují odhodlání, sílu, odvahu a víru lidí. 
Design památníku navrhl německý architekt Bruno Schmitz a základní kámen byl položen na konci roku 1898. Stavba památníku trvala téměř 15 let a jeho otevření bylo načasováno na sté výročí bitvy národů. Pro stavbu pomníku byla organizována loterie, díky které se podařilo shromáždit prostředky pro financování projektů. U pomníku se nachází umělé jezero, které symbolizuje krev a slzy během válek. 
Tato památka byla použita Adolfem Hitlerem za Třetí říše jako symbol německé velikosti. Proto po druhé světové válce, po vstupu sovětů do Saska, chtěli lidé pomník zničit. K tomu však nakonec nedošlo, pomník byl přejmenován na symbol přátelství mezi sovětskými a německými národy. Po pádu berlínské zdi a sjednocení Německa začala rekonstrukce památníku, která byla dokončena u příležitosti dvoustého výročí bitvy národů, tedy v roce 2013.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
technická data památníku
Miroslav KONOPKA
17.11.16 04:10
zobrazit všechny komentáře