Rodinný dům v Kostelci u Křížků

Rodinný dům v Kostelci u Křížků
Spolupráce:David Bureš (realizace)
Realizace:2016
Užitná plocha:232 m2
Zastavěná plocha:227 m2
Plocha pozemku:1150 m2



Dům je samostatný dvoupodlažní nepodsklepený objekt. Pozemek, nacházející se na okraji obce, je rohový, ohraničen z jihu a východu komunikací, ze severu sousedním pozemkem určeným k zástavbě a ze západu zemědělskou půdou.
Půdorysně se jedná o tvar L, hmotově je to průnik dvou objemů – jednopodlažní části sloužící především jako zázemí – garáž, kryté stání s plochou střechou fungující zároveň jako terasa a dvoupodlažního objektu (s podkrovím) se sedlovou střechou.       
Dům na sebe i přes větší objem nemá upozorňovat a lákat pozornost i přes poměrně exponované umístění (dům na nejvyšším místě obce). Snaží se typologicky navázat na původní vesnickou zástavbu. Zároveň vytváří vlastní soukromý svět pro své obyvatele.
Dům je navržen pro rodinu s dětmi. Jeho řešení zahrnuje i samostatně oddělené bydlení v přízemí pro návštěvy nebo druhou generaci rodiny včetně vlastního zázemí, což byl jeden ze speciálních požadavků klienta.
"Srdcem" nejen domu ale i celého pozemku je společný prostor pro rodinu – obývací pokoj v přímé návaznost na zahradu.
Krytý vstup do objektu je situován v hlavní hmotě domu. Do zádveří je samostatný vstup také přímo z garáže. Hala ústí do obývacího pokoje s přímým průhledem ode dveří až do zahrady. Obytný prostor je pojat velkoryse, slučuje obývací pokoj, kuchyni s ostrůvkem a jídelnu. Dominantou je krb, rámován výhledem skrz velkou prosklenou plochu. Jako prodloužení obytného prostoru slouží terasa, se kterou je obývací pokoj po otevření prosklených dveří zcela propojen.
Druhé poschodí je přístupno po schodišti s podestou, nalézá se v něm klidová část domu. Blok hlavní ložnice s koupelnou a šatnou, dětské pokoje se samostatnou koupelnou a pracovna. Terasa na střeše jednopodlažní hmoty je přístupná z ložnice.
Konstrukčně se jedná o zděnou stavbu založenou na ŽB základových pasech, v některých částech jsou i svislé konstrukce z betonu. Vodorovná konstrukce stropu/terasy je navržena jako ŽB monolitická.
0 komentářů
přidat komentář