Akademický klub ESF

Víceúčelový prostor pro zaměstnance Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity

Akademický klub ESF
Projekt a stavební část:Ing. V. Mlynář
Adresa: Lipová 41a, Pisárky, Brno, Česká republika
Investor:Masarykova univerzita
Projekt:2014
Realizace:2014


Sklepní prostory v útrobách postmoderního kolosu ekonomické Správní fakulty Masarykovy University v Brně prošly za krátkou dobu existence již několika funkcemi. Původní pracoviště doktorandů, bylo transformováno do posilovny, následně bufetu a nakonec skončilo jako skladiště. Nové zadání bylo vytvořit pro akademiky multifunkční prostor jehož základní program bude meetingový prostor, neformální klidová část a jídelní část s barem a kuchyňkou. Součástí byla i rekonstrukce hygienického zázemí, včetně kompletní rekonstrukce instalací a vzduchotechniky v této části objektu.
Hlavním stavebním problémem prostoru byl nedostatek přímého denního osvětlení a komplikovanost infrastruktury vedené pod stropem. Stěžejní při nové artikulaci prostoru byl otisk nové informace do základních stavebních prvků, stěn, stropu a podlahy. Vytvoření architektonického jazyka pro koherentní repertoár, který dokáže vytvořit jasnou navigaci a orientaci v prostoru.
Barevné rozlišení povrchu odpovídá atmosféře a povaze programu - sociálního kontaktu a aktivit. Tmavá barva navozuje privátnější a klidnější místa, bílá zve k diskusi, červená je atraktorem jídelní části, barevné rozlišení pomáhá navigaci v prostoru a přispívá lepší samoorganizaci.
Sjednocením architektonického jazyka podlahy a podhledu došlo k ucelení a sjednocení prostoru, kde diferenciace podhledu umožňuje zvýraznit požadované atmosféry, jako komunikace, klid, světlo, přítmí. Rozdělení prostoru dle podlahových linií a proměnlivá výška definuje prostor na rychlejší či klidnější provoz.  Prostor je kompaktní, tektonika podhledu určuje hiearchii prostoru. Prvky infrastruktury (světlo, zvuk, vzduchotechnika)  jsou plně integrovány.
Stavební úpravy byly minimální, hlavní byla výměna a zvětšení okenních otvorů se zapravením parapetů. Kuchyňka je doplněna integrovanou linkou s automatem na kávu a občerstvení. Bar artikuluje pohyb z kuchyňky do prostoru, dochází k obtékání, ergonomické tvarování zohledňuje využívání. Barva linky a baru je bílá na červeném poli podlahy. Stoly a židle jídelního koutu jsou jednoduché, elegantní bílé s průhlednými plastovými židlemi. Sedačky a stoly chill-out jsou  jednoduché office sofa, koženkový povrch, barva béžová ‚ sladěná s omítkou.
Pro podhled v části chodby a kuchyňky byl použit perforovaný kovový podhled v šedé barvě.
Pro artikulaci architektonického jazyka byla zvolena bezierová křivka, která dokáže směrovat, vytvářet gradient i  gradaci a zachovává si koherentní tvar a hladkost.
vaši architekti
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
detail
Lenka Štěpánková
10.11.16 10:37
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od vaši architekti