Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rekonstrukce družiny Školy Jaroslava Ježka

Autor: Martina Kárová, Ondřej Dušek
Projekt sanace: Ing. Michael Balík, CSc.
Adresa: Loretánská 19, Hradčany, Praha, Česká republika
Web: www.skolajj.cz
Projekt: 2011 Realizace: 07.2015 - 01.2016

Stavební práce: Fajstavr s.r.o.
Truhlářské práce: Pavel Radvanovský
Řezbářské práce: Daniel Flek

Foto: Dorota Špinková, 2016
Rekonstrukce a interiéry družiny a speciálně-pedagogického centra při Škole Jaroslava Ježka pro zrakově postižené.

Prostory družiny a SPC se zabírají část přízemí obou budov školy,  Vrbnovského paláce a domu U kanónu, v Loretánské ulici na pražských Hradčanech. Obě stavby jsou nemovitými kulturními památkami, současná podoba budov se podepsala především barokní přestavba.  
Stavební zásahy se z důvodů památkové ochrany omezily na minimum, tedy na sanaci vlhkých zdí a odvětrání podlah, ležících pod úrovní chodníků s loubím.  
Naším úkolem bylo především nově navrhnout interiéry družiny a SPC, tedy nábytek, povrchy a další vybavení. To vše s ohledem na historické prvky  a  především na specifické potřeby žáků. V družině tráví čas po vyučování děti s různými  poruchami zraku, se zbytkovým zrakem a také děti zcela nevidomé. Návrh interiéru se proto odehrával  jak rovině haptické, tak v rovině vizuální s důrazem na kontrast.
Pro snazší orientaci dětí se zbytky zraku byla zvolena logika barevných kontrastů: pruh v linolea značící průchod od jedněch dveří ke druhým, odlišná barevnost schodišťových stupňů, kontrastní řešení dveří a zárubní, vypínačů. Vizuální i haptické kvality by mělo obsahovat řešení dveří skříněk v místnosti družiny. Výrazné grafické značky jsou provedeny v různých materiálech a povrchových úpravách (mořená a lakovaná překližka, linoleum,  a řezbářsky opracované  dřevo).
Nábytek je vyroben  převážně z březové překližky, pracovní desky a exponované detaily jsou ale z dubového masivu. Člověk odkázaný  převážně na hmat dovede tento rozdíl vnímat a například masivní dřevo na něj působí na dotek příjemněji než překližka. Hrany  pracovní desky a lavic  jsou tvořeny   profilovanými dubovými nákližky. V místnosti „odpočívárny” je pak tento záměr  rozveden do podoby plastických ornamentů a her  vyřezaných do bočních stěn vyvýšené relaxační zóny.
Studie vznikla v 2011, od července 2015 do ledna 2016 byly provedeny stavební práce i nábytek. To vše díky neúnavné snaze a vytrvalosti ředitele školy Jiřího Hájka a jeho zástupkyně paní Chobotské. Náš zvláštní dík patří také paní Fryčkové z SPC.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 10.11.16
Návštěvnost: 7274 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.