Hotel a restaurace U Stavaře ve Vsetíně

Hotel a restaurace U Stavaře ve Vsetíně
Stavební projekt:František Jančár
Adresa: ul. 4. května 353, Vsetín, Česká republika
Investor:JASY Vsetín s.r.o.
Realizace:2015-16


Revitalizace bývalého provozního objektu začala už v roce 2007, vlivem globální finanční situace došlo k výrazným změnám jak v struktuře firmy investora, tak i v názoru na účel a stavební program budovy - sídla stavební firmy a stavba byla pozastavena. V roce 2015 bylo rozhodnuto ponechat pro potřeby firmy jen 3.NP objektu a 1.NP a 2.NP využít k restauračnímu provozu a hotelovému ubytování. To částečně vysvětluje skutečnost, že polyfunkční objekt je situován na okraji zóny výroby a služeb severní části Vsetína. Výchozí situace s tímto handicapem vedla k úsilí vytvořit v bezprostředním okolí dostatek míst pro parkování, plochy intenzívní zeleně, dětské hřiště a letní terasu s fontánou. Limitem bylo sousedství okolních budov v areálu a dopravní vazby v lokalitě.

Architektonické a hmotové řešení stavebních úprav navázalo na základní hmotu původně dvoupodlažního objektu novým 3. podlažím, jehož konstrukce je tvořena z dřevěných lepených sloupů a které jsou kotveny do nosného trámového dřevěného stropu nad 2.NP.
Na sedlovou střechu s mírným spádem byly použity původní dřevěné sbíjené vazníky. Pole skeletu jsou zavětrovány a ztuženy ocelovými táhly pohledově přiznanými v interiéru, někde jsou skryty v příčkách.

 K hlavnímu objemu je do ulice připojeno schodiště a do zahrady krytá terasa. Nové části budovy jsou odlišeny od původní zděné stavby materiálovou a povrchovou podstatou (uvnitř dřevo, v exteriéru falcovaný plechový obklad pohledový beton na schodišti a terase). Barevnost je neutrální, různé odstíny šedé omítky a betonu směřující k černošedé až černé barvě obkladu, krytiny a oken.

Konstrukční systém stávající budovy - podélný nosný stěnový systém předznamenal dispoziční a konstrukční možnosti úprav objektu. Systém trojtraktu se opakuje ve všech podlažích, hotelové apartmány, pokoje a kanceláře jsou navázány na střední chodbu.

1.NP - ze severní strany vstupní prostory, schodiště, denní  bar - recepce , sociální zařízení hostů, restaurace se salonkem a zázemím (varna, šatna, sociální zařízení), 1 apartmán samostatně přístupný přímo z exteriéru. Varna je oddělena od restaurace prosklenou stěnou s potiskem, průhlednými okénky v grafice možno nahlédnout do "kuchyně šéfkuchaře". Na restauraci navazuje letní terasa s mobilním zastřešením. Terasa s fontánou, pítkem pro cyklisty a dětským hřištěm je olemována zelení má komorní měřítko. Zásobování kuchyně z východní strany objektu.

2.NP - hotelové patro se 7 apartmány, kde součástí každého apartmánu je malá kuchyňská linka a koupelna s wc. Apartmány u obou štítových stěn jsou prostorově komfortnější.

3.NP - sídlo firmy Jasy s kancelářskými prostory administrativy a vedení firmy.

Koncepce vybavení interiéru byla vedena snahou předvést moderní technologie a materiály současného stavebnictví (stěrkové povrchy, corten, zelené stěny, sklo s barevným grafickým potiskem), ale také osvědčené klasické materiály jako dřevo, železo, keramické dlažby, pohledový beton apod. Vybavení hotelových pokojů a kanceláří, dveře, stolový i sedací nábytek v restauraci a baru mají povrch z běleného nebo přírodního dubu.

V designovém detailu se objevují odkazy ke stavebním profesím a prvkům - stolové podnože a prvky baru kombinující beton a  betonářskou výztuž, svítidla zhotovená ze zednického nářadí, potisk skleněných dělících stěn stavebními motivy, piktogramy k označení apartmánů a sociálního zařízení.

Světelné instalace ze skla jsou od designového studia P3L1, na grafice skleněných stěn spolupracoval Jiří Zollich.
0 komentářů
přidat komentář