Nový duch Pasáže Myslbek – Umění a plastika VORTEX

Nový duch Pasáže Myslbek – Umění a plastika VORTEX
Plastika:LASVIT – Maxim Velčovský
Spolupráce: Evžen Dub, Adria Ferrer, Nela Šteinerová, Marian Volšík
Investor:AEW – Jean Paul Hermetz
Realizace:2016
Protože Pasáž Myslbek má mimořádnou pozici na pěší zóně a budova je pojmenovaná podle významného českého umělce, naše strategie se společně s investorem (AEW) zaměřila na její přeměnu v místo s unikátní atmosférou. CMC vyhrálo soutěž na nový návrh v roce 2014 a AEW nás v podstatě požádali, abychom pomohli ke 'znovuzrození' tohoto prestižního přechodového městského obchodního prostoru a přetvořili ho na umělečtější a dynamičtější centrum dění. Odpovědí CMC byly řady elegantních, na dotyk příjemných povrchů, navržených ve spolupráci s AHK (Zdeněk Hölzel a Jan Kerel), ke které byl přizván i Maxim Velčovský (LASVIT), aby se podílel na návrhu centrálního uměleckého objektu nebo skleněné plastiky umístěné pod stávající kupolí. Naším záměrem bylo zachytit okamžik, postihnout vzrušující představy a zanechat v myslích návštěvníků trvající vzpomínku. Myslbek nyní žije a je to pasáž plná energie, významů a tajemství. Dýchá novým životem jako důležitá součást řady Pražských slavných pasáží a průchodů.

Dominantu pasáže obchodního centra Myslbek tvoří unikátní světelná instalace Lasvitu, kterou navrhl designér Maxim Velčovský ve spolupráci s Davidem Chisholmem a Vítem Máslem. Více než dvanáct metrů širokou a sedm metrů vysokou impozantní plastiku s názvem Vortex tvoří téměř 700 skleněných komponentů, vyrobených z ručně foukaného hutního skla. Designér Maxim Velčovský se nechal inspirovat centrální dvoranou a dynamikou celého prostoru. Instalace znázorňuje křišťálový vír, který je přitahován vnitřním prostorem Myslbeku. Vytvořena je násobením skleněných komponentů, které představují trojrozměrnou simulaci pohybu v prostoru a čase.

Hlavní důraz jsme při změně nebo náhradě prvků dávali na povrchy sloupů, stropy, osvětlení, eskalátory, zastínění kupole a na osazení centrálního skleněného objektu nazvaného VORTEX. Také řada vnitřních instalací byla modernizována, aby splňovala současné normy a obecně zlepšila technické parametry prvních dvou komerčních podlaží Pasáže Myslbek. Veškeré stavební práce se musely provádět pouze v noci mezi 22:00 a 07:00, aby pasáž nemusela být během běžné otvírací doby zavřena. Generální dodavatel byla firma NEVŠÍMAL, běžně známá jako velmi kvalitní dodavatel fasád, která má v současné době samostatnou divizi specializující se na sofistikované a atypické interiéry. Dodavatelem skleněné plastiky byla firma LASVIT.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od CMC architects, a.s.