Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Unipark Nonntal
Fachbibliothek Unipark der Kultur- und Gesellschaftswissenschaftlichen Fakultät

Autor: Storch Ehlers Partner | Walter Ehlers, Hinrich Storch
Spolupráce: Nicole Alpers
Adresa: Erzabt-Klotz-Straße 1, Salcburk, Rakousko | mapa
Web: sbg.ac.at
Investor: Bundesimmobilien-Gesellschaft mbH
Náklady: 65 700 000 Euro Projekt: 2006-10
Realizace: 2007-11 Soutěž: 2005
Užitná plocha: 17000 m² Plocha pozemku: 30000 m²

Salcburk je univerzitní město. Nová budova Fakulty kulturních a společenských věd touto novou moderní úrovní reprezentuje univerzitu v nejlepším duchu. Po dlouhých projektových přípravách nahradila provizorní umístění fakulty, která téměř čtyřicet let sídlila v žalostných podmínkách. Budova nabízí více, než kolik dnešní normy požadují. Není jen stimulujícím výukovým místem a pracovištěm, ale také splňuje všechny předpoklady, aby se mohla naplno stát otevřenou univerzitou vedoucí dialog se širokou veřejností v přeneseném i doslovném duchu. Objekt leží na předělu mezi centrem a městskou čtvrtí Nonntal. Představuje výrazný solitér s atraktivním náměstím pro studenty i místní obyvatele. V daném území kvalitně snoubí hustou zástavbu starého města se zeleným předměstím. Spojení vědeckého instituce s veřejností se odehrává na několika výškových úrovních a odvíjí se odspodu až na střechu. Knihovna představuje ukrytý poklad vědomostí, který je koncentrován do soklu budovy. Doplňkové pracoviště knihovny se nachází v proskleném kvádru vynořujícímu se do veřejného prostoru, který vznikl na střeše knihovny v podobě zvýšeného náměstí, které pokračuje napříč celým domem ke sportovištím a botanické zahradě Freisaal ležící za budovou.
K dosažení větší transparence a obousměrné propustnosti napomáhají vnitřní světlíky, které zároveň ve rozlehlém objektu slouží ke zlepšení orientace. Světlíky a atria jsou současně symbolem celkové otevřenosti instituce a sebeuvědomění v univerzitním prostředí. Na střeše vzniklo další veřejně přístupné místo prostoupené jednotlivými institucemi. Uspořádání venkovních prostorů s kavárnou vede ke zpříjemnění pobytu a nabízí v městském prostředí zcela novou horizontální úroveň.
Kromě uspořádání volných, vnitřních a propojujících prostorů stojí za pozornost také výběr materiálů a pečlivé zpracování detailu, které přispívají k kvalitnímu obrazu celkového prostředí.
Architektonická cena Spolkové země Salcburk 2012 - vyjádření soutěžní poroty
Zdroj: vyjádření soutěžní poroty
Vložil: Petr Šmídek, 20.11.16
Návštěvnost: 2937 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.